Neergeschoten gevechtsvliegtuig Turkije gelokaliseerd, piloten niet

Het wrak van de vrijdag door Syrië neergeschoten Turkse F-4 Phantom is gevonden op ruim een kilometer diepte in Syrische wateren. Dit melden Turkse media, waaronder staatszender TRT, op basis van niet nader genoemde bronnen. De twee piloten zouden nog niet zijn gelokaliseerd.

Een Turks F-4-toestel. Zo’n exemplaar stortte vrijdag neer in het oosten van de Middellandse Zee nadat het was beschoten door Syrische luchtafweer. Foto Reuters / Osman Orsal

Het wrak van de vrijdag door Syrië neergeschoten Turkse F-4 Phantom is gelokaliseerd op ruim een kilometer diepte in Syrische wateren. Dit melden Turkse media, waaronder staatszender TRT, op basis van niet nader genoemde bronnen. De twee piloten zouden nog niet zijn gelokaliseerd.

Het gaat om de coördinaten van de plaats waar het wrak ligt, het daadwerkelijke toestel is nog niet terecht. De prioriteit blijft het vinden van de piloten. Onduidelijk is nog steeds of zij zich - al dan niet op tijd - met de schietstoel uit het neerstortende vliegtuig hebben kunnen bevrijden.

Minister Ahmet Davutoglu van Buitenlandse Zaken zei vanochtend dat de zoektocht samen met Syrië wordt gecoördineerd, maar niet samen wordt uitgevoerd. Turkije wil dinsdag overleg voeren met de NAVO over het incident omdat het toestel in internationaal luchtruim zou zijn neergehaald.

Davutoglu wil het overleg laten plaatsvinden in het kader van artikel 4 van het NAVO-handvest. Daarin staat dat lidstaten ‘gezamenlijk zullen overleggen wanneer, in de ogen van een van hen, de territoriale integriteit, politieke onafhankelijkheid of veiligheid van een van de partijen wordt bedreigd’.

    • Jules Seegers