Morsi opvolger van Mubarak - ‘onduidelijk welke macht hij krijgt’

Een man viert de overwinning van Morsi, vlak naast een spandoek met de afbeelding van de nieuwe Egyptische president. Foto AP / Amr Nabil

Mohammed Morsi van de Moslimbroeders heeft de presidentsverkiezingen van Egypte gewonnen. Dat heeft de Egyptische kiesraad zojuist bekendgemaakt. Morsi kreeg in de tweede ronde van de verkiezingen 51,7 procent van de stemmen en versloeg daarmee zijn rivaal Ahmed Shafiq.

‘Volstrekt onduidelijk welke macht Morsi krijgt’

Het Egyptische leger heeft aangekondigd de macht op 30 juni over te dragen aan de nieuwe president, maar als dat gebeurt is het volstrekt onduidelijk wat de macht zal zijn van Morsi. Buitenlandredacteur Carolien Roelants:

“Met de ontbinding van het parlement heeft het leger de macht naar zich toegetrokken. Het is überhaupt nog niet duidelijk welke bevoegdheden de president krijgt. Wordt het een ceremoniële functie of krijgt hij echt uitvoerende taken? Dat moet worden vastgesteld in de grondwet die nog moet worden geschreven en waar het leger streng op toeziet.

Wanneer die grondwet er gaat komen is ook nog onduidelijk. Zo is er nog geen overeenstemming over de raad die de grondwet gaat schrijven. Het is dus nog volstrekt onhelder wat daadwerkelijk de macht wordt van Morsi, maar het leger zal er alles aandoen om zoveel mogelijk macht proberen te houden.”

Feest op Tahrir-plein

Op livebeelden van Al Jazeera was te zien hoe aanhangers van Morsi op het Tahrir-plein massaal feest vierden na de uitspraak van de kiesraad.

Washington Post verslaggever Ernesto Londoño:

Twitter avatar londonoe Ernesto Londoño This is the happiest I’ve seen Egyptians since Mubarak fell. #tahrir http://t.co/8LacFsOU
Twitter avatar londonoe Ernesto Londoño Incredibly refreshing to smell firecrackers in a square that has seen so much tear gas in recent months. #tahrir http://t.co/FsXkH8Td

‘Suikerklontje dat de Moslimbroederschap wordt toegeworpen’

De uitslag liet lang op zich wachten en zou eigenlijk afgelopen donderdag worden bekendgemaakt. Al direct na de verkiezingen eiste Morsi de overwinning op. Zijn rivaal Ahmed Shafiq, die gold als de favoriet van het leger, vocht die bewering en claimde zelf de overwinning. Het is voor het eerst in 52 jaar dat Egypte een president krijgt die geen banden heeft met het leger.

Twitter avatar evanchill Evan Hill Despite SCAF’s attempts to box in presidency, this is the first time since the 1952 coup that Egypt has an elected non-military president.

Dat Shafiq niet heeft gewonnen is volgens Roelants echter niet per se een nederlaag voor het leger. Roelants:

“Niemand weet of dit de echte uitslag is. Het kan in het belang van het leger zijn geweest om Morsi te laten winnen. Zie het als een suikerklontje dat de Moslimbroederschap wordt toegeworpen, nadat de macht die ze in het parlement hadden werd afgepakt.”

De facto coup van Opperste Militaire Raad

De Opperste Militaire Raad (SCAF) pleegde vorige week een de facto coup en liet het Egyptische parlement ontbinden. De Moslimbroeders hadden hier samen met andere islamisten een grote meerderheid.

De Moslimbroederschap meldt dan ook op Twitter dat er nog een lange weg te gaan is naar democratie:

Twitter avatar Ikhwanweb Ikhwanweb Today, Egyptian ppl r celebrating major victory for revolution, but battle for democracy n justice hasn’t ended & we will remain in #Tahrir
Twitter avatar Ikhwanweb Ikhwanweb President Mohamed Morsi begins talks to form his presidential team and a new cabinet that will truly represent Egypt after revolution

Bekijk onze In Beeld over de vreugde onder de aanhangers van Morsi (en download de app).