Laatste premier van Gaddafi uitgeleverd aan Libië

Al-Baghdadi Al-Mahmoudi, de oud-premier van Libië, is vandaag per helikopter naar Libië gebracht waar hij zal worden berecht. Foto Reuters / Caren Firouz

De Libische oud-premier Al-Baghdadi Al-Mahmoudi is door Tunesië uitgeleverd aan Libië. Mahmoudi, de laatste premier van de Libische leider Gaddafi, werd in september opgepakt omdat hij illegaal Tunesië was binnengekomen op de vlucht naar Algerije.

Libië wil Al-Mahmoudi berechten voor misdaden die hij tijdens Gadhafi’s regime zou hebben gepleegd. Zijn advocaten en internationale mensenrechtengroepen hebben zich de afgelopen maanden verzet tegen zijn uitlevering omdat hij in Libië geen eerlijk proces zou krijgen.

De uitlevering werd een maand geleden al aangekondigd. Een woordvoerder van de Tunesische president liet toen weten dat is met de Libische regering afgesproken dat hij een eerlijk proces krijgt en niet ter dood zal worden veroordeeld. Een Tunesisch comité zal toezicht houden op het proces.

Twitter avatar libyanproud Rida Picture of #Gaddafi PM Baghdadi Mahmudi arriving in #Libya via @GihanTadreft http://t.co/22EelZTB
    • Lex Boon