Italië schakelt Engeland uit na penalty’s

Italië heeft zich ten koste van Engeland geplaatst voor de halve finale van het EK. Na 120 minuten zonder doelpunt namen de Italianen in Kiev de penalty’s beter. Duitsland is de laatste horde op weg naar de finale. De andere halve eindstrijd gaat tussen Spanje en Portugal. Engeland maakt er haast een gewoonte van om

De Italianen vieren feest na het winnen van de penaltyserie. Foto AFP / Damien Meyer

Italië heeft zich ten koste van Engeland geplaatst voor de halve finale van het EK. Na 120 minuten zonder doelpunt namen de Italianen in Kiev de penalty’s beter. Duitsland is de laatste horde op weg naar de finale. De andere halve eindstrijd gaat tussen Spanje en Portugal.

Engeland maakt er haast een gewoonte van om op grote toernooien na penalty’s te sneuvelen, meldt persbureau Novum. Eerder gebeurde dat op de EK’s van 1996 en 2004 en de WK’s van 1990, 1998 en 2006.

Niks af te dingen op overwinning

Op de overwinning van Italië was niets af te dingen. De ploeg van trainer Cesare Prandelli had bijna constant de bal en kreeg ook de beste kansen. De eerste kwam al na vier minuten toen Daniele de Rossi met een afstandsschot de paal raakte. Engeland was in de eerste helft gevaarlijk via Glen Johnson en Wayne Rooney.

Na de twee kansen voor Engeland greep Italië weer het initiatief. Mario Balotelli liet voor rust twee grote kansen liggen, vroeg in de tweede helft schoot De Rossi van dichtbij over. Omdat Engeland zich steeds verder begon in te graven nam het spektakel voor beide doelen af en bleek een verlenging onvermijdelijk.

In dat extra halfuur zorgde Alessandro Diamanti voor het meeste gevaar. Een mislukte voorzet van de Italiaanse invaller raakte zelfs de paal. Antonio Nocerino deed nog een ultieme poging om penalty’s te voorkomen, maar zijn rake kopbal werd terecht afgekeurd wegens buitenspel.

In de strafschoppenreeks leek een misser van Riccardo Montolivo Italië alsnog fataal te worden. Engeland maakte de reputatie als het gaat om penalty’s echter weer volkomen waar. Ashley Young raakte de lat, de inzet van Ashley Cole werd klemvast gepakt door Gianluigi Buffon. Diamanti velde daarna het vonnis over de Engelsen.

    • Lex Boon