Israël hoopt dat vrede met Egypte in stand blijft

Israël verwacht na de verkiezingsoverwinning van Mohammed Morsi in Egypte dat de samenwerking met de Egyptische regering wordt voortgezet op basis van het Egyptisch-Israëlische vredesverdrag van 1979. Dat heeft premier Benjamin Netanyahu vandaag gezegd. In een verklaring stelt hij dat de vredesovereenkomst voor beide landen van belang is en bijdraagt aan de regionale stabiliteit.

De Moslimbroederschap erkent Israël formeel niet, maar zegt het verdrag in stand te willen houden. De Moslimbroederschap verlangt wel wijzigingen in het akkoord. Israël heeft sinds de val van president Mubarak, die hard optrad tegen moslimextremisten in de Sinaï, begin vorig jaar te maken met een grotere dreiging vanuit Egypte door de instabiele politieke situatie daar. De winst van Morsi zet de gespannen verhoudingen tussen Egypte en Israël verder op scherp.

Palestijnen blij met Morsi

Palestijnen in de Gazastrook barstten vandaag in vreugde uit na de bekendmaking van de overwinning van Morsi. De straten stroomden vol feestende mensen, schutters met automatische geweren schoten van vreugde in de lucht, aldus persbureau AP. Gaza wordt sinds vijf jaar bestuurd door Hamas, een lokale tak van de Moslimbroederschap die zich sterk door de Egyptische organisatie laat inspireren. Mubarak werkte samen met Israël in de blokkade van de Gazastrook. De inwoners van het Palestijnse gebied hopen dat hun situatie met het aantreden van Morsi zal verbeteren.

    • Lex Boon