Infographic: hieraan gaan we dood

Doodsoorzaken in de Verenigde Staten tussen 1900 en 2010.

Griep, longontsteking en tuberculose. Daar gingen de meeste mensen een ruime honderd jaar geleden aan dood. Tegenwoordig sterven de meeste mensen aan een hartziekte of kanker.

Dat blijkt uit de interactieve infographic die The New England Journal of Medicine online heeft gezet. Daarin zijn alle doodsoorzaken in de Verenigde Staten tussen 1900 en 2010 verwerkt. Uiteraard is de toegenomen leeftijdsverwachting zichtbaar, maar ook de stijging van het aantal mensen dat aan de ziekte van Alzheimer overlijdt of de afname van de dodelijke verkeersongelukken.

Bekijk de interactieve infographic op de site van The New England Journal of Medicine.

Interessant en leuk om mee te spelen, maar de makers willen ook een punt maken. Het gezondheidssyteem richt zicht namelijk te vaak op de ziektes van vroeger en niet die van nu of de toekomst, aldus de wetenschappers. Uit het bijbehorende artikel:

“In many respects, our medical systems are best suited to diseases of the past, not those of the present or future. We must continue to adapt health systems and health policy as the burden of disease evolves. But we must also do more. Diseases can never be reduced to molecular pathways, mere technical problems requiring treatments or cures. Disease is a complex domain of human experience, involving explanation, expectation, and meaning. Doctors must acknowledge this complexity and formulate theories, practices, and systems that fully address the breadth and subtlety of disease.”

(via Business Insider)

    • Lex Boon