Goudhaantje van Euro 2000 zet iets recht

Trezeguet, onderop, viert met zijn teammaten het eerste doelpunt van de avond. Foto Reuters / Enrique Marcarian

David Trezeguet is dan inmiddels 34 jaar oud, hij trapt nog steeds een aardig balletje mee. De Frans-Argentijnse spits klapte die golden goal in het net tijdens de finale van Euro 2000 in Rotterdam. Gisteravond, terwijl Les Bleus kansloos uit de editie van 2012 vlogen, bracht Trezeguet eigenhandig de recordkampioen van Argentinië terug op het hoogste niveau.

Geboren in Normandië, maar opgegroeid in Buenos Aires keerde hij dit jaar terug naar zijn roots. River Plate was voor het eerst in zijn rijke 111-jarige geschiedenis gedegradeerd. Trezeguet verkoos ervoor zijn Europese avontuur te laten voor wat het was en ‘thuis’ iets te komen rechtzetten.

Al gauw bleek dat Trezegol van waarde was voor River. Van afbouwen was geen sprake; hier was een man op een missie die dat niet zelden illustreerde met fraaie goals. En na een seizoen zwoegen in de Primera B Nacional kon gisteravond tegen Almirante Brown directe promotie naar de Primera Division bewerkstelligd worden.

Binnen vijf minuten in de tweede helft trof Trezeguet doel. En hoe. Elders op de wereld weigerden Les Bleus er een wedstrijd van te maken op Euro 2012 tegen Spanje. Geen herhaling van het succes twaalf jaar eerder. Zinedine Zidane werd toen gekozen als beste speler van het toernooi, Frankrijk was na wereldkampioen nu ook de beste van Europa na dat gouden doelpunt in de finale tegen Italië.

http://youtu.be/GwNekXYhacM

Overigens eindigde de wedstrijd tegen Almirante in 2-0. Trezeguet, tijdens die EK-finale nog piepjong, tekende ook voor de tweede goal van de avond. Eveneens miste hij nog een strafschop, maar wat deed het er toe? Volgend jaar is River Plate terug en staat de klassieker tegen Boca Juniors gewoon weer op het programma.

    • Jules Seegers