Extra ordetroepen naar Kairo in afwachting van verkiezingsuitslag

De Egyptische autoriteiten hebben extra veiligheidstroepen Kairo ingestuurd en de politie opdracht gegeven “stevig op te treden” als de wet wordt overtreden. Later vandaag wordt de uitslag van de presidentsverkiezingen bekendgemaakt en gevreesd wordt voor een geweldsuitbarsting.

Een aanhanger van Shafiq in Kairo houdt een christenkruis en de halve maan als symbool van de islam in zijn hand. Foto AFP / Marwan Namaani

De Egyptische autoriteiten hebben extra veiligheidstroepen Kairo ingestuurd en de politie opdracht gegeven “stevig op te treden” als de wet wordt overtreden. Later vandaag wordt de uitslag van de presidentsverkiezingen bekendgemaakt en gevreesd wordt voor een geweldsuitbarsting.

De agenten en militairen patrouilleren door de straten van de Egyptische hoofdstad en zijn bij belangrijke overheidsgebouwen gepositioneerd. Vanmiddag om 15.00 uur wordt de uitslag dan eindelijk bekendgemaakt, zo is beloofd door de kiescommissie.

Veel Egyptenaren kijken met argusogen uit naar de uitslag, die lang op zich heeft laten wachten. Onmiddellijk na de verkiezingen eiste Mohammed Morsi, de kandidaat van de Moslimbroederschap, de overwinning op. Zijn rivaal Ahmed Shafiq, die geldt als de favoriet van het leger, vecht die bewering aan en beschouwt zichzelf als de winnaar.

Beide kandidaten hebben hun aanhangers opgeroepen de straat op te gaan. Vrijdag en vandaag gingen duizenden mensen al het Tahrir-plein op om te demonstreren tegen de Opperste Militaire Raad (SCAF), die vorige week een de facto coup pleegde, en tegen de beperking van de macht van de Moslimbroederschap door de ontbinding van het parlement. De Moslimbroeders hadden hier samen met andere islamisten een grote meerderheid.

Twitter avatar Bazramit إنَهُ #Tahrir now with more tents and new built red brick toilets. #Egypt http://t.co/vbFI9CPn

    • Jules Seegers