De leukste en beste wetenschapslinks van de afgelopen week

Elke weekend verzamelt de wetenschapsredactie de leukste wetenschapsblogs, onderzoeken en interviews van de afgelopen week die u niet mogen ontgaan. Moeten mensen met Body Integrity Identity Disorder (wiki) de mogelijkheid krijgen om gezonde ledematen te laten amputeren? Ja, betoogt neurobioloog Mo Costandi; ‘Hoe krijgen we meer vrouwen geïnteresseerd in wetenschap?’, vroeg de EU zich af.

Elke weekend verzamelt de wetenschapsredactie de leukste wetenschapsblogs, onderzoeken en interviews van de afgelopen week die u niet mogen ontgaan.

  • Moeten mensen met Body Integrity Identity Disorder (wiki) de mogelijkheid krijgen om gezonde ledematen te laten amputeren? Ja, betoogt neurobioloog Mo Costandi;
  • ‘Hoe krijgen we meer vrouwen geïnteresseerd in wetenschap?’, vroeg de EU zich af. Het antwoord was een sexy video met drie mooie vrouwen. Dat leverde de campagne veel kritiek op, waarvan hier een overzicht;
  • Wij maken het niet meer mee, maar de Leidse sterrenkundige Simon Portegies Zwart toont ons hoe het er uit gaat zien: de botsing van ons Melkwegstelsel met het Andromeda-zonnestelsel over 2,3 miljard jaar;
  • Vindt natuurlijke selectie nu plaats op het niveau van het gen of juist op een hoger niveau, die van een organisme en zijn verwanten? Daar zijn de meningen over verdeeld, zo erg dat het de afgelopen maand kwam tot een botsing tussen twee evolutionaire zwaargewichten: E.O Wilson en Richard Dawkins. Het openingssalvo was de harde recensie van de laatstgenoemde op het nieuwe boek van Wilson: The Social Conquest of Earth;
  • Waarom bestaan er mensen met rood haar en lichte huid? Het overschot aan feomelanine in hun huid beschermt roodharigen niet tegen de zon, daarnaast valt het stofje onder invloed van UV ook nog eens uiteen in een kankerverwekkend bijproduct. Toch denken onderzoekers een nieuwe goedaardige functie van roodharigheid te hebben gevonden.
    • Hans Klis