Clinton: neerhalen Turks vliegtuig ‘brutaal en onaanvaardbaar’

Een schip van de Turkse kustwacht op zoek naar het wrak van het neergehaald gevechtsvliegtuig. Inmiddels is het wrak aangetroffen op een diepte van dertienhonderd meter. De twee bemanningsleden worden vermist. Foto AP

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft het neerhalen van het Turkse gevechtsvliegtuig door Syrië ‘brutaal en onaanvaardbaar’ genoemd. Het neerhalen van de Turkse F-4 Phantom is volgens Clinton “alweer een weerspiegeling van de minachting voor internationale normen, mensenlevens, vrede en veiligheid door de Syrische autoriteiten.”

Clinton:

“I spoke with Turkish Foreign Minister Davutoglu yesterday to convey our grave concern about the downing of a Turkish F-4 fighter jet by Syrian forces on June 22. I also told him that our thoughts and prayers are with the missing pilots and their loved ones. The Foreign Minister briefed me on the specifics of the incident, including that the Syrian military shot its plane down without warning.”

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu zei eerder vandaag dat de F4 van de Turkse luchtmacht in het internationale luchtruim was neergehaald nadat het toestel per ongeluk kort het Syrische luchtruim was binnengegaan. Het vliegtuig was niet op een spionagemissie, aldus Davutoglu. Het wrak is inmiddels in de Middellandse Zee aangetroffen op een diepte van dertienhonderd meter. De twee bemanningsleden worden vermist.

NAVO-leiders overleggen dinsdag over reactie

NAVO-leiders ontmoeten elkaar dinsdag om te overleggen of en hoe ze reageren op het incident. Het overleg vindt op verzoek van Turkije plaats in het kader van artikel 4 van het NAVO-handvest. Daarin staat dat lidstaten ‘gezamenlijk zullen overleggen wanneer, in de ogen van een van hen, de territoriale integriteit, politieke onafhankelijkheid of veiligheid van een van de partijen wordt bedreigd’.

De Britse premier David Cameron zei vandaag zeer bezorgd te zijn over het feit dat het Syrische regime geen waarschuwing heeft afgegeven.

“Het regime van president Assad moet niet de fout maken te denken dat het straffeloos kan handelen. Het moet verantwoordelijk worden gehouden voor zijn gedrag.” - David Cameron

Uri Rosenthal kondigde vandaag aan de zaak morgen in de Europese ministerraad aan de orde te zullen stellen. Hij sprak van een ‘ernstig verontrustende kwestie’.

Bij het geweld in Syrie vielen vandaag bijna veertig doden.

    • Lex Boon