Blok: twee gezichten-aanval CDA ongeloofwaardig en onhandig

Stef Blok, helemaal rechts, met Rutte en de CDA leiders toen beide partijen nog zo eensgezind waren na het mislukken van het Catshuisoverleg. Foto NRC / Pierre Crom

De aanval van het CDA op de VVD over de twee gezichten van de partij ten opzichte van de EU is inhoudelijk ongeloofwaardig. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Stef Blok vandaag in een interview met nu.nl.

Lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma (CDA) verweet VVD-premier Mark Rutte deze week dat hij twee gezichten laat zien als het over de Europese Unie gaat. “In Europa wil hij meehobbelen met de stappen die worden genomen en in Nederland trekt hij er dan een heel vies gezicht bij”, zei hij in een interview.

Blok wijst erop dat het CDA met de VVD in het kabinet zit. Afstand nemen van de lijn van Rutte is volgens hem dus ook afstand nemen van de lijn van De Jager.

“En met name Jan Kees de Jager (CDA-minister van Financiën, red.) trekt samen op met Rutte in Europese vergaderingen. Dat is inhoudelijk ongeloofwaardig en het laat zien dat het CDA nog steeds heel erg verdeeld is.”

‘Laat ze maar’

Het is volgens hem onhandig om kritiek te hebben op de koers van “misschien wel je beste minister”. Ook heeft het CDA volgens hem niet aangegeven wat de koers dan wel moet zjin.

“Het is zo onhandig dat je samen bijna twee jaar in een kabinet zit. Misschien wel je beste minister vaart een heldere koers in Europa en dat je vervolgens zegt: ik ben het niet met die koers eens. Zonder aan te geven wat de koers dan wel moet zijn, want dat heb ik ook niet van het CDA gehoord. (…) Ik neem het niet te zwaar op. Ik heb liever partijen die inhoudelijke voorstellen doen, dan persoonlijke aanvallen.”

Rutte reageerde vrijdag laconiek op de kritiek. “Het is campagnetijd, laat ze maar”, zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Hij stelde het afgelopen jaar wel een consequente lijn te hebben uitgedragen over Europa.

Rutte: CDA-ministers dragen mijn lijn uit

De Zuid-Europese landen moeten volgens hem hervormen en hun begrotingen op orde brengen, daarom zou het goed zijn dat de begrotingscommissaris meer macht heeft gekregen. Tegelijkertijd moet er worden gewerkt aan het stimuleren van de groei in Europa, bijvoorbeeld door de interne markt beter te laten functioneren.

Rutte wees er toen op dat die lijn ook wordt uitgedragen door de De Jager en CDA-staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen.

    • Jules Seegers