Ferrari-coureur Alonso wint Grand Prix van Europa

Allonso in zijn Ferrari tijdens de Grand Prix van Valencia. Foto AFP / Jose Jordan

Formule 1-coureur Fernando Alonso heeft vandaag zijn tweede overwinning van het seizoen geboekt. De Spanjaard van Ferrari was de sterkste in de Grand Prix van Europa. Op het stratencircuit van Valencia eindigde Kimi Räikkönen van Lotus als tweede, gevolgd door Mercedes-coureur Michael Schumacher, die zijn eerste podiumplek sinds 2006 pakte.

Alonso is de eerste coureur die er dit seizoen in slaagt twee races op zijn naam te schrijven. De eerste zeven wedstrijden leverden zeven verschillende winnaars op. Door zijn zege neemt Alonso de leiding in het WK-klassement over van Lewis Hamilton. Mark Webber van Red Bull volgt op twintig punten, Hamilton heeft 23 punten achterstand.

Technische problemen voor Vettel en Grosjean

Sebastian Vettel leek onbedreigd op de zege af te stevenen, maar halverwege kantelde de wedstrijd volledig. In ronde 31 moest de safety car eraan te pas komen, waardoor de voorsprong van twintig seconden van de Duitser op Romain Grosjean als sneeuw voor de zon verdween. Tot overmaat van ramp viel de bolide van Vettel direct na de hervatting uit, wat einde wedstrijd betekende voor de Duitser.

Alonso had even daarvoor de leiding overgenomen van Grosjean en zag vervolgens de Fransman net als Vettel met technische problemen uitvallen. De koppositie was in het slot van de race wel aan de Spanjaard besteed. Onder luid gejuich van zijn landgenoten bouwde Alonso zijn voorsprong op Hamilton geleidelijk uit.

Spekstakelstuk in laatste ronden

Met nog acht ronden te gaan bedroeg de marge vier seconden. De voorsprong gaf Alonso niet meer uit handen. In de laatste ronden ontvouwde zich nog een waar spektakelstuk om de podiumplaatsen. Hamilton werd gepasseerd door Räikkönen en ook Pastor Maldonado zat hem op de hielen. In een poging een inhaalmanoeuvre van Maldonado te pareren, ontstond er een botsing. Hamilton kwam stil te staan, terwijl Maldonado zijn voorvleugel kwijtraakte. Schumacher profiteerde en stuurde zich naar het podium. Achter hem finishte Webber als vierde en Nico Hülkenberg als vijfde.

    • Lex Boon