Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Zoek Zorro-vogel

Dr. Zeepaard houdt van speurtochten. In Drenthe is er nu een speurtocht waarbij je niet op zoek gaat naar een schat, maar naar een zeldzame vogel met een rare gewoonte. Hij eet hommels en libellen enzo. Als hij er te veel gevangen heeft om ze in één keer op te eten, spietst hij ze aan het prikkeldraad of aan een scherpe doorn – soms levend!

Deze vogel heet de ‘grauwe klauwier’. Hij is wat groter dan een vink en helemaal niet grauw. Hij heeft oranjebruine vleugels en een zwart zorro-maskertje. Moeilijk kan speuren naar de grauwe klauwier dus niet zijn. Het enige probleem: er broeden in heel Nederland maar 500 à 750 grauwe klauwieren. Vind die maar eens.

Daar is nu een app voor, van de Vogelbescherming. Ga 4 kilometer lopen door het Bargerveen, een natuurgebied in Emmen, en de app wijst de weg. ‘Op zoek naar Zorro’ zit in de gratis route-app Abellife. Die moet je dus eerst downloaden.