Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Yayoi Kusama stipt Louis Vuitton

Model met schoenen, shawl en armband uit de collectie van Yayoi Kusama voor Louis Vuitton.
Model met schoenen, shawl en armband uit de collectie van Yayoi Kusama voor Louis Vuitton.

Op 9 juli opent in het MoMA in New York een tentoonstelling van de Japanse kunstenares Yayoi Kusama (1929). Dat is ook de dag dat de mode- en accessoirescollectie die ze maakte met luxemerk Louis Vuitton wordt gelanceerd. Kusama is vooral bekend vanwege haar hallucinerende patronen van ‘oneindige polkadots’, waarmee ze objecten, mensenlichamen, ruimtes en kleren bedekt; al in de jaren zestig had ze een kleding- en textiellijn. „Een polkadot heeft de vorm van de zon, een symbool voor de energie van de hele wereld, en ook van de maan, die kalm is”, aldus Kusama, die al bijna dertig jaar vrijwillig in een psychiatrische inrichting verblijft. „Polkadots zijn een weg naar de oneindigheid.”

De collectie (kleding, tassen, schoenen) wordt in Louis Vuitton-winkels over de hele wereld verkocht, maar in New York, Londen en Parijs zullen ook speciale tijdelijke conceptstores komen. Louis Vuitton werkte eerder succesvol samen met de kunstenaars Stephen Sprouse, Richard Prince en Takashi Murakami. Milou van Rossum

louisvuitton.com