VN hoopt op terughoudendheid Turkije en Syrië

Caption: FILE - In this April 29, 2010 file photo, a Turkish pilot salutes before take-off at an air base in Konya, Turkey. Turkish President Abdullah Gul said Saturday June 23, 2012, his country would take "necessary" action against Syria for the downing of a Turkish military jet, but suggested that the aircraft may have unintentionally violated the Syrian airspace. The plane went down in the Mediterranean Sea about 8 miles (13 kilometers) away from the Syrian town of Latakia, Turkey said. (AP Photo/File)
Caption: FILE - In this April 29, 2010 file photo, a Turkish pilot salutes before take-off at an air base in Konya, Turkey. Turkish President Abdullah Gul said Saturday June 23, 2012, his country would take "necessary" action against Syria for the downing of a Turkish military jet, but suggested that the aircraft may have unintentionally violated the Syrian airspace. The plane went down in the Mediterranean Sea about 8 miles (13 kilometers) away from the Syrian town of Latakia, Turkey said. (AP Photo/File) Een Turkse piloot salueert voor het opstijgen. Archieffoto 29 april 2010. Foto AP

Secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de Verenigde Naties hoopt dat Ankara en Damascus zich terughoudend opstellen nadat het Syrische leger gisteren een Turks vliegtuig neerschoot.

Dat liet de woordvoerder van Ban, Martin Nesirky, vanmiddag weten in een verklaring, meldt persbureau Reuters. Neskiry:

“De secretaris-generaal houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Hij hoopt dat dit ernstige incident met terughoudendheid van beide kanten diplomatiek opgelost kan worden.”

Onze correspondent in Turkije Bram Vermeulen benadrukte gisteren nog maar eens dat Turkije zicht niet zomaar zal storten in het conflict in Syrië. Vermeulen:

“Turkije heeft altijd gezegd dat het nooit zonder internationaal mandaat Syrië zal binnenvallen.”

‘Turkije neemt benodigde maatregelen’

Rond het middaguur verloor Turkije gisteren het contact met een F-4-toestel met twee piloten aan boord dat was opgestegen van Erhac Airport in Malatya, in het oosten van het land. Op het moment van het incident vloog de F-4 boven de Middellandse Zee, vlakbij de Zuid-Turkse provincie Hatay en de Syrische stad Latakia. Ooggetuigen verklaarden al snel dat de Syrische luchtafweer het vliegtuig had neergeschoten.

Het Syrische leger zei gisteren dat het Turkse toestel “boven Syrische territoriale wateren” vloog en daarom was neergehaald. President Gül zei vanochtend volgens het Turkse staatspersbureau dat het niet ongebruikelijk is dat gevechtsvliegtuigen gedurende korte tijd de grens tussen de twee landen passeren. Hij heeft hierover contact gehad met Damascus.

De Turkse premier Erdogan beloofde gisteravond al dat Turkije de “benodigde maatregelen” zal nemen als het onderzoek naar het incident is afgerond. Gül zei vanochtend dat in dat onderzoek vooral gekeken zal worden naar de vraag of het Turkse toestel daadwerkelijk buiten het Turkse luchtruim vloog.

BONDGENOOTSCHAP TURKIJE EN SYRIË WAS AL VOORBIJ

Volgens Midden Oosten-expert Joseph Kechichian toont het internationale incident dat de Syrische luchtmacht nog altijd onder controle staan van Damascuszegt hij tegenover Al Jazeera. Een sterk teken na de desertie van een van zijn piloten.

Turkije en Syrië waren lange tijd bondgenoten, maar daar bracht de Syrische opstand verandering in. Toen demonstranten en opstandelingen zich vorig jaar tegen president Assad keerden en hij reageerde door protesten hardhandig neer te slaan, koos Turkije voor de kant van de oppositie. Zo steunt Turkije het Vrije Syrische Leger, dat vanuit het bergachtige grensgebied met Turkije strijd voert tegen regeringstroepen.

Gisteren zochten Syrische en Turkse schepen naar wrakstukken van de neergeschoten F-4: