Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Visbiologen kampen met phishing

Waar vragen oplichters via e-mail om? Geld op een Nigeriaanse bankrekening natuurlijk, of creditcardnummers. En vis. Graag eerst in formaline conserveren, dan in ethanol. En dan versturen, via Fed-Ex of EMS, naar India.

De afgelopen maanden ontvingen meerdere beheerders van museale viscollecties in de VS mails van ene dr. S.T. Rehmani, directeur van het natuurmuseum van de Indiase stad Jhansi. De blogs ScienceInsider (van de uitgever van Science) en Deep Sea News schreven erover.

Eén van de onderzoekers die zo’n mail kreeg, was dr. Brian Sidlauskas, curator vissen van Oregon State University. Rehmani sprak hem aan met ‘Respected Prdf. (sic) Brian’ en vroeg vervolgens om: 25 slijmprikken tussen 25 en 40 cm lang, 15 zeeprikken Petromyzon marinus en 15 onvolwassen exemplaren van de draakvis Hydrolagus collei – een obscure verwant van de haaien. Allemaal biologisch interessante vissoorten.

Sidlauskas trapte er niet in, vertelde hij. Ja, het gebeurt wel eens dat natuurmusea elkaar om hulp vragen als collecties verloren zijn gegaan. Maar die geven nooit zulke boodschappenlijstjes. Bovendien heeft Jhansi geen natuurmuseum. ScienceInsider vond een advertentie van dr. Rehmani op een Mongoolse webmarktplaats. Hij verkoopt vissen – voor tentoonstellingen en snijpractica op school.

Hester van Santen