Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Vierde medewerker Rode Halve Maan gedood in Syrië

Hulpverleners van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan in een ziekenhuis in Homs, 25 februari 2012. Foto AFP / Syrian TV

In de Syrische stad Deir al-Zor werd gisteren een vrijwilliger van de Rode Halve Maan doodgeschoten tijdens het verlenen van eerste hulp. De 23-jarige Bashar al-Youssef is de vierde medewerker van de internationale hulporganisatie die gedood is in Syrië.

Dat maakte de Internationale Rode Kruis en de Halve Maan vanavond bekend in een verklaring, meldt persbureau Reuters. De organisatie benadrukt dat Youssef zijn uniform droeg waarop duidelijk het teken staat van de Syrische afdeling van de Rode Halve Maan. Wie hem gedood heeft is onduidelijk.

Rode Kruis en Rode Halve Maan gewantrouwd door beide kampen

Medewerkers van de Rode Halve Maan worden gewantrouwd door zowel het regime van president Bashar al-Assad en de rebellen. Zij komen regelmatig onder vuur te liggen door beide kampen. Aan hun neutraliteit wordt getwijfeld nu het conflict in Syrië steeds meer begint te lijken op een burgeroorlog.

Vanochtend meldden activisten dat het Syrische leger minstens 28 mensen zou hebben gedood bij beschietingen in het oostelijke Deir al-Zor. Onder de doden zouden drie vrouwen en een aantal kinderen zijn. De regio ligt al maanden onder vuur door bombardementen van het leger en gevechten tussen het regime en gewapende opstandelingen.

Ook opstandelingenbolwerk Homs ligt nog altijd onder vuur:

VN BLIJFT IN SYRIË

Syrië heeft VN-hulporganisaties, samen met andere internationale hulporganisaties, grotendeels buitengesloten sinds het begin van de opstand ruim zestien maanden geleden. Naar schatting zijn bij het geweld in Syrië al zeker tienduizend mensen omgekomen en is een half miljoen gevlucht en opgevangen in vluchtelingenkampen net over de Syrische grens.

Twee weken geleden kwamen Damascus en de VN overeen dat laatstgenoemde de humanitaire hulp mocht uitbreiden door vier regionale veldkantoren te openen in Deraa, Deir al-Zor, Homs en Idlib. Maar het aanhoudende geweld bemoeilijkt dit. Afgelopen week hoopten hulpverleners de belegerde stad Homs binnen te trekken om burgers en gewonden te evacueren, maar door bombardementen en beschietingen was dit onmogelijk.

De waarnemersmissie van de VN, dat moest toezien op het staakt-het-vuren, werd onlangs stopgezet door de escalatie van geweld. Nadat VN-waarnemers meerdere malen onder vuur genomen werden, besloot het hoofd van de missie Robert Mood deze stil te leggen. Hij evalueert nu per dag de situatie in Syrië om te bepalen wanneer de waarnemers weer verder kunnen gaan met hun missie.