Uitgelicht zondag

Film

Jeux interdits (René Clément, 1951, F). Oscar-winnende film die een indringend maar onsentimenteel beeld schetst van losgeslagen kinderen in een oorlogssituatie. De ouders van de vijfjarige Paulette zijn bij een bombardement in juni 1940 omgekomen. Ze komt in huis bij de boerenfamilie Dollé en sluit vriendschap met hun zoon Michel. Samen richten ze een kerkhof op voor insecten en andere dode dieren. Als Michel kruisen gaat stelen omdat ze daar een tekort aan krijgen op hun miniatuurbegraafplaats krijgen ze problemen.Eén, 14.00-15.25u.

Sunshine (Danny Boyle, 2006, GB). Wetenschappelijk verantwoord sciencefictionavontuur van de regisseur van Trainspotting en Slumdog Millionaire. Sunshine speelt zich af vijftig jaar van nu. De zon begint te doven en daar moet iets aan gedaan worden omdat anders de aarde snel in een grote ijsklomp verandert. Een expeditie moet een megabom afleveren in het centrum van de stervende ster. Onderweg krijgen ze de gebruikelijke ruzies en tegenslagen en het blijft tot het eind toe spannend of de missie zal slagen. De effecten zijn weergaloos spectaculair. RTL7, 20.00-22.05u.

Leef! (Willem van de Sande Bakhuyzen, 2005, NL). Door Maria Goos geschreven en door de critici enigszins ondergewaardeerd, gelaagd mozaïekdrama rond Monic Hendrickx als verloskundige die naar haar ambities leert te leven. Ook echtgenoot Peter Blok en hun twee dochters kampen met eigentijdse problemen. Ook met Anne-Wil Blankers en Petra Laseur.Ned.3, 20.25-22.15u.

Casanova (Lasse Hallström, 2005, VS). Heath Ledger loopt rond als een paspop met pofbroek en pruik in deze door Disney geproduceerde, seksloze film over de legendarische rokkenjager. Zijn Casanova is keurig verliefd op een slimme meid(Sienna Miller) en doet met 21ste-eeuwse hardnekkigheid zijn best om haar voor eeuwig voor zich te winnen. Het is van een tuttigheid die bijna niet te geloven is. Maar het 18de-eeuws Venetië is in volle glorie te zien. Ook met Jeremy Irons, Oliver Platt. Net5, 20.30-22.40u.

The Front Line (David Gleeson, 2006, EIR/D/GB/S). Politiek misdaaddrama. Congolese politieke vluchteling is bewaker bij een bank in Dublin. Boeven gijzelen zijn vrouw en zoon om hem te dwingen mee te werken aan een bankroof. BBC 2, 01.45-03.15u.

Informatief

HF 2012: El Sistema. Documentaire over El Sistema, het project in Venezuela waarbij duizenden kansarme kinderen gratis een muziekinstrument en les krijgen. Muziek wordt daar ingezet als hét middel om kinderen en jongeren te helpen hun mogelijkheden te ontdekken. Het Zuid-Amerikaanse land (29 miljoen inwoners) telt ruim 350.000 muziekschoolleerlingen, 125 jeugdorkesten en 31 symfonieorkesten. Het bekendste is het Orquesta Sinfónica Simón Bolívar dat, onder leiding van Gustavo Dudamel (ook afkomstig uit El Sistema), aanstaande donderdag het Holland Festival afsluit. Ned.2, 19.30-20.00u.

Amusement

Festival Mundial. Concertopnamen en sfeerverslagen van het jaarlijkse evenement dat vorig weekeinde in Tilburg plaatsvond. Met o.a. Stephen Marley, Habib Koité en Muchachito Bombo Infierno.Ned.2, 17.05-17.55u.

EK voetbal

Engeland - Italië. Verslag uit het NSK ‘Olimpiejsky’ in Kiev van de laatste kwartfinalewedstrijd.Ned.1, 20.35-22.45u.