Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Uitgelicht zaterdag

Film

The Lord of the Rings: The Return of the King (Peter Jackson, 2003, VS/NZ/D). Voor de fans was het geruststellend: het derde en laatste deel, 3 uur en 21 minuten lang, was het waardige slot van een magistrale trilogie. RTL5, 20.00-00.00u.

Robin Hood (John Irvin, 1991, VS). Patrick Bergin is weliswaar een wat kleurloze Robin, maar deze Robin Hood , die min of meer tegelijk uitkwam met Robin Hood met Kevin Costner, is een niet geheel terecht geflopte verfilming. Met opmerkelijke rollen voor Jeroen Krabbé als schurk en Uma Thurman als Maid Marian. RTL7, 20.00-22.05u.

Fried Green Tomatoes (Jon Avnet, 1991, VS). Hartverwarmende verfilming van roman van Fannie Flagg. Ongelukkige huisvrouw Kathy Bates luistert naar verhalen van bejaarde Jessica Tandy over de vriendschap tussen twee koppige vrouwen in het Alabama van de jaren dertig en leert daarvan veel nuttigs. Eén, 21.10-23.15u.

De dominee (Gerrard Verhage, 2004, NL). Vrije bewerking van het levensverhaal van de Nederlandse maffiabaas Klaas Bruinsma. Met hoofdrollen van Peter Paul Muller en Frank Lammers. Ned.3, 22.30-00.30u.

Memento (Chris Nolan, 2000, VS). Bejubeld Hollywood-debuut van de Brit Chris Nolan. Thriller combineert twee virtuoos uitgevoerde scenariotrucs: het verhaal wordt achterstevoren verteld en de hoofdpersoon is zijn kortetermijngeheugen kwijtgeraakt. Aan het begin van de film pleegt hij (Guy Pearce) een moord, die – zoals bijna alles wat hij doet – gemotiveerd wordt door op de rand van een polaroidfoto door hemzelf neergekrabbelde informatie. RTL8, 23.00-01.15u.

När mörkret faller / When Darkness Falls (Anders Nilsson, 2006, D/S). In de nadagen van haar carrière duikt hier Ingmar Bergman-muze Bibi Andersson op, in de rol van moeder die de door haar zoon mishandelde schoondochter bijstaat. Het is een van de drie verhaallijnen uit een film waarin veel misstanden aan de kaak worden gesteld, zoals eerwraak en bedreiging. Ned.2, 23.35-01.45u.

Informatief

Elizabeth I. – Mörderin auf dem Thron. Programmatitel verklaart de Britse vorstin alsnog schuldig aan de dood van Amy Robsart, echtgenote van Robert Dudley, de latere Earl of Leicester. Maar ook vijfhonderdvijftig jaar later is het niet zeker of Robert en Elizabeth een affaire hadden en of Amy in september 1560 van de trap is gevallen of geduwd. Filmmaker Tom Cholmondeley en historicus Chris Skidmore doen een nieuwe poging om vast te stellen wat zich destijds heeft afgespeeld. Arte, 20.15-21.05u.

Jean Jacques Rousseau – Tout dire. Gedegen Frans-Zwitserse documentaire over leven en werken van de driehonderd jaar geleden geboren filosoof van de Verlichting, wellicht de belangrijkste Europese denker ooit. Arte, 21.05-22.35u.

Amusement

Creative recycling: Eisenbahn-Romantik. De Duitse televisie vertoont sinds jaar en dag programma’s met beelden gemaakt door een camera die naast de machinist in een trein staat. Arte gaf vijf kunstenaars de opdracht van die beelden eigen filmpjes te maken. Vanavond de meest geslaagde daarvan.Arte, 00.20-00.55u.

EK voetbal

Spanje - Frankrijk. Verslag vanuit de Donbas Arena in Donetsk van de derde kwartfinale. Ned.1, 20.35-22.45u.