‘Turkije kan neerschieten toestel door Syrische leger niet negeren’

In mei 2010 was de relatie tussen Turkije en Syrië nog een stuk beter: op bovenstaande foto de Turkse premier Erdogan en de Syrische president Assad tijdens een ontmoeting in Istanbul. Foto AP / brahim Usta

Turkije kan het neerschieten van een Turks gevechtsvliegtuig door het Syrische leger niet negeren. Dat heeft de Turkse president Abdullah Gül vanochtend gezegd. Hij beloofde dat Turkije “alles wat nodig is” zal doen in reactie op het incident.

Het Syrische leger zei gisteren dat het Turkse toestel “boven Syrische territoriale wateren” vloog en daarom was neergehaald. President Gül zei vanochtend volgens het Turkse staatspersbureau dat het niet ongebruikelijk is dat gevechtsvliegtuigen gedurende korte tijd de grens tussen de twee landen passeren. Gül zegt dat hij telefonisch contact over het incident heeft opgenomen met de Syrische regering.

De Turkse premier Erdogan beloofde gisteravond al dat Turkije de “benodigde maatregelen” zal nemen als het onderzoek naar het incident is afgerond. Gül zei vanochtend dat in dat onderzoek vooral gekeken zal worden naar de vraag of het Turkse toestel daadwerkelijk buiten het Turkse luchtruim vloog.

Rond het middaguur verloor Turkije gisteren het contact met een F-4-toestel met twee piloten aan boord dat was opgestegen van Erhac Airport in Malatya, in het oosten van het land. Op het moment van het incident vloog de F-4 boven de Middellandse Zee, vlakbij de Zuid-Turkse provincie Hatay en de Syrische stad Latakia. Ooggetuigen verklaarden al snel dat de Syrische luchtafweer het vliegtuig had neergeschoten.


Grotere kaart weergeven

Bondgenootschap Turkije en Syrië was al voorbij

Turkije en Syrië waren lange tijd bondgenoten, maar daar bracht de Syrische opstand verandering in. Toen demonstranten en opstandelingen zich vorig jaar tegen president Assad keerden en hij reageerde door protesten hardhandig neer te slaan, koos Turkije voor de kant van de oppositie. Zo steunt Turkije het Vrije Syrische Leger, dat vanuit het bergachtige grensgebied met Turkije strijd voert tegen regeringstroepen.