Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

thuiskoknieuws

Alain Passard

Als je het over Fransen en groenten hebt, kan het niet anders of je hebt het ook over Alain Passard, de beroemdste groentechef van Frankrijk die in zijn restaurant L’Arpège in Parijs wonderbaarlijke dingen doet met groenten, naar men zegt. Een gewoon mens komt daar niet zomaar eten. Drie Michelinsterren en het goedkoopste voorgerecht kost er 56 euro, om een indruk te geven. Groenten zijn niet zo duur in de inkoop maar wel allemachtig bewerkelijk voor een kok.

Hoe dan ook heeft Alain Passard de Fransen duidelijk gemaakt dat ook groenten haute cuisine kunnen zijn en dat is geen geringe verdienste.

Nu het nieuws: hij komt naar Nederland. Sterker nog: zondagmiddag 24 juni houdt hij een presentatie met proefmomenten in restaurant Vork & Mes in Hoofddorp en ’s avonds kookt een aantal Nederlandse sterrenchefs een groentendiner voor hem, ook in Hoofddorp. Daar zijn nog plaatsen voor: zie www.terralannoo.nl/passard. De middag van 13.30 uur tot 15.30 uur kost 27,50 euro; het diner (gemaakt door Chris Naylor van sterrenrestaurant Vermeer, Ronald Kunis van restaurant De Kas en Jonathan Karpathios van Vork & Mes) kost 105 euro.

Kookboek

Voor wie Franse groenten op sterrenniveau wil gaan bereiden, brengt uitgeverij Terra Lannoo het kookboek van Passard uit waarin ‘maakbare’ recepten staan: ‘perzik en citroen met saffraan’ ‘tomaten en mozzarella met vanille, citroenverbena en citroen’, ‘kardinaalrode ui met slahart en ansjovis’ of ‘wortels en paarse basilicum met kaneel’. Aan de namen van de recepten hoor je al dat ze er mooi en kleurrijk uit gaan zien en dat wil Passard ook, hij is een kleurgevoelige kok.

Het klinkt goed, het lijkt niet ingewikkeld, het is Frans en het heeft sterren. Dus! Aan de slag!

(Recepten van Alain Passard, de ***chef die groenten de hoofdrol geeft, Uitg. Terra/Lannoo, prijs 29,99 euro)