Syrië: neerschieten Turks vliegtuig was ongeluk

In mei 2010 was de relatie tussen Turkije en Syrië nog een stuk beter: op bovenstaande foto de Turkse premier Erdogan en de Syrische president Assad tijdens een ontmoeting in Istanbul. Foto AP / brahim Usta

Het neerschieten van een F-4-gevechtsvliegtuig in het Syrische luchtruim was een ongeluk en geen agressieve daad richting Ankara.

Dat zei de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Jihad Makdisi vandaag tegenover de Turkse zender A Haber. In het interview zegt hij dat Syrië het “soevereine recht” had een ongeïdentificeerd vliegtuig neer te halen. Het leger wist niet dat het een Turkse F-4 betrof. Makdisi benadrukt dat er geen “vijandigheid” bestaat jegens Turkije (video).

Syrië onderneemt nu samen met Turkije een zoektocht naar het wrak en de vermiste piloten.

Turkije zal Syrië niet binnenvallen

De Turkse premier Tayyip Erdogan beloofde gisteravond dat Turkije de “benodigde maatregelen” zal nemen als het onderzoek naar het incident is afgerond. President Gül zei vanochtend dat in dat onderzoek vooral gekeken zal worden naar de vraag of het Turkse toestel daadwerkelijk buiten het Turkse luchtruim vloog. Het is dus nog onduidelijk of Ankara stappen zal ondernemen tegen Syrië. Volgens onze correspondent Bram Vermeulen zal Turkije zich niet snel storten in het conflict in Syrië. Vermeulen:

“Turkije heeft altijd gezegd dat het nooit zonder internationaal mandaat Syrië zal binnenvallen.”

‘Als internationale gemeenschap ingrijpt, zullen Syrische soldaten deserteren’

Het neerschieten van het F-4-gevechtsvliegtuig komt daags na de desertie van een piloot naar Jordanië. Dit was opmerkelijk omdat het leger over het algemeen zeer loyaal is gebleven aan het regime van president Bashar al-Assad. Daarnaast hebben overgelopen militairen over het algemeen niet de beschikking over zulk zwaar materieel.

Al Jazeera sprak met enkele deserteurs van het Syrische leger, die tegenover de Qatarese nieuwszender verklaren dat het leger ondanks de berichten in een staat van verwarring bevinden. Het feit dat de internationale gemeenschap niet ingrijpt zorgt er volgens kolonel Abdal Fareed Zakaria voor dat soldaten niet durven deserteren.