Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Syrië haalt Turks gevechtstoestel neer

Syrië heeft vrijdag voor de kust een Turks gevechtstoestel neergeschoten, zo heeft de Turkse premier Erdogan ’s avonds laat bevestigd. Volgens een korte verklaring zal Turkije „vastbesloten [...] de noodzakelijke maatregelen nemen” wanneer alle details duidelijk zijn.

Het toestel, een F-4, verdween rond het middaguur van de radar boven de Middellandse Zee, vijftien kilometer buiten de Syrische havenstad Latakia, niet ver van de grens tussen Syrië en Turkije. Premier Erdogan organiseerde aan het begin van de avond spoedberaad met de legertop en een aantal ministers. Naar de twee piloten en het wrak werd rond middernacht nog gezocht.

Turkije staat het Syrische Vrije Leger, een verzetsgroep tegen president Assad, toe om vanaf zijn grondgebied te opereren in het buurland. In tentenkampen langs de grens zitten naar schatting 32.000 mensen die het geweld in Syrië zijn ontvlucht. De spanningen tussen de twee landen waren de afgelopen week opgelopen na berichten dat Turkije, met Saoedi-Arabië en Qatar, wapens zou leveren aan opstandelingen in Syrië.

In Syrië zelf is het vrijdag opnieuw tot gewelddadige confrontaties gekomen. Syrische rebellen zeggen 26 leden van de pro-gouvernementele Shabbiha-militie te hebben gedood bij een hinderlaag in het noorden van het land. De staats-tv bevestigde deze doden en zei dat de hinderlaag het werk was van „gewapende terreurgroepen”. Deze militie speelt volgens ooggetuigen een prominente rol in het keiharde optreden van het regime tegen critici.

In Aleppo, de tweede stad van het land, sloegen regeringstroepen hard terug. Zeker tien betogers zijn gedood, volgens woordvoerders van de oppositie, toen vanuit vier pantserwagens het vuur werd geopend op de deelnemers aan een protestmars.

Bemiddelaar Kofi Annan herhaalde vrijdag dat hij ook Iran wil betrekken bij de internationale onderhandelingen over Syrië. „Iran is een deel van oplossing”, zei Kofi Annan op een persconferentie in Genève. Een woordvoerder van het State Department wees die suggestie van de hand wegens de „destructieve rol” van Iran in Syrië. Teheran moet volgens haar eerst alle banden met het bewind van Assad verbreken. (Reuters, AFP, AP)