Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Stedin komt met systeem om stroomstoringen sneller op te lossen

Netbeheerder Stedin heeft een systeem ontwikkeld waardoor stroomstoringen sneller kunnen worden opgelost. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Stedin heeft een systeem ontwikkeld waarmee stroomstoringen sneller kunnen worden opgelost. Het zelfherstellende systeem moet bij problemen het netwerk binnen een minuut herstellen. De netbeheerder start maandag met een proef in het centrum van Rotterdam, zo zei een woordvoerder vanochtend op Radio 1.

Sensoren geven bij een storing in het nieuwe systeem precies aan waar de fout ligt en passen het netwerk automatisch aan. Stroom wordt dan via een andere kabel omgeleid. Nu moeten monteurs dat handmatig doen. Bovendien zijn ze veel tijd kwijt aan de zoektocht waar de storing precies is. Het proces duurt nu zo’n honderd minuten.

Volgens de woordvoerder had het nieuwe systeem niet gewerkt bij de grote stroomstoring gisteren in Nieuwegein. “Daar hadden ze niets aan gehad. Tegen dat natuurgeweld kunnen we nog niet op”, aldus Stedin. De oorzaak van die storing ontstond na blikseminslag in twee transformatorstations. Ruim zeventienduizend huishoudens zaten urenlang zonder stroom.