Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Taal

Spellen met L.I.E.K.E.

Lieke van Lexmond presenteert Stabilo Spellingstrijd.
Lieke van Lexmond presenteert Stabilo Spellingstrijd. Foto RTL

Stabilo Spellingstrijd RTL 4, 20.00 - 20.45 uur

Lieke van Lexmond is de rijzende ster bij RTL 4. Voorheen acteerde ze in GTST, toen werd ze presentatrice – aanvankelijk van weinig opvallende programma’s als de ‘backstageshow’ van X Factor. Nu wordt ze getipt als de nieuwe frontstage presentatrice van X Factor, omdat Wendy van Dijk het te druk heeft. Maar eerst moet ze haar eerste prime-time zaterdagavondshow tot een goed einde brengen: de Stabilo Spellingstrijd.

De vervelende titel (was het voor de sponsor niet voldoende gewoon een mooi stiftenpakket aan de winnaar uit te delen?) verhult een aardig spelprogramma. De kandidaten zijn leerlingen uit groep zeven en acht van de basisschool. Lieke van Lexmond neemt de kinderen in feite een groot dictee af. Wie een woord goed gespeld heeft, mag een stapje naar beneden doen op de showtrap.

Van Lexmond („met L-E-X-M-O-N-D”, zoals ze geroutineerd zegt aan het begin van de uitzending) meldde trots in verschillende media dat ze zonder autocue presenteert. Ze wil spontaan kunnen reageren op de kinderen. Dat werkt, als ze een wijsneuzig jongetje terechtwijst dat onterecht denkt een punt te hebben verdiend. Soms is het pijnlijk: „Jij bent een hele stoere kerel als ik zo naar je kijk”, zegt ze tegen een 11-jarige. „Dat valt wel mee hoor”, stamelt de knul, om meteen af te vallen.

Het format van Stabilo Spellingstrijd is weinig uitgewerkt. Zo beperkt de rol van de jury (met daarin kinderboekenschrijver Paul van Loon) zich tot het via lootjes bepalen welk kind mag beginnen. Maar het is leuk de meisjes – die al haast volwassen vrouwen lijken – en de jongens – die nog echt jongetjes zijn – te zien worstelen met de taal. En met de zenuwen.