Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Maatschappelijk protest

Demonstraties in Khartoum - late Arabische Lente?

Caption: Sudanese queue in a petrol station to fuel their vehicles in the capital Khartoum on June 21, 2012. Sudan announced details of planned austerity measures contained in a new budget that are expected to save the government $1.5 billion in the face of ailing finances as economy is reeling, hit by soaring inflation and a rapidly depreciating currency, with the cash-scrapped government scrambling to make up for the heavy loss of oil revenues after the secession of the South last year. AFP PHOTO/ASHRAF SHAZLY
Caption: Sudanese queue in a petrol station to fuel their vehicles in the capital Khartoum on June 21, 2012. Sudan announced details of planned austerity measures contained in a new budget that are expected to save the government $1.5 billion in the face of ailing finances as economy is reeling, hit by soaring inflation and a rapidly depreciating currency, with the cash-scrapped government scrambling to make up for the heavy loss of oil revenues after the secession of the South last year. AFP PHOTO/ASHRAF SHAZLY Soedanese automobilsten hamsteren benzine nu Khartoum heeft besloten te bezuinigen op de subsidies op voedsel en olie. Foto AFP / Ashraf Shazly

Voor de zevende dag op rij demonstreerden honderden Soedanezen vandaag in Khartoum tegen de regering en voorgenomen bezuinigingen op subsidies op onder andere brandstof. De politie kreeg het bevel om “per direct ferm” in te grijpen om een einde te maken aan de betogingen.

Dat meldt persbureau Reuters. De demonstraties in Khartoum nemen toe nu meer Soedanezen zich voegen bij de kern van studenten die aanvankelijk hun onvrede tegen de Soedanese regering uitten. De regering van Omar Hassan al-Bashir wil het begrotingstekort van bijna twee miljard en de stijgende inflatie bestrijden door straffe bezuinigingen door te voeren op subsidies, waardoor voedsel en brandstof nu in prijs zullen worden verdubbeld.

Beelden van eerder deze week uit Khartoum:

De demonstraties werden de afgelopen dagen door veiligheidsdiensten uiteen geslagen met behulp van traangas. Vandaag gingen zo’n tweehonderd demonstranten de oproerpolitie te lijf met stenen. Hoewel de demonstraties kleinschalig zijn, vandaag werd het totaal door een verslaggever van Reuters op vierhonderd geschat, hopen de organisatoren op betogingen zoals die in Tunesië en Egypte van begin 2011.

Het programma Inside Story van Al Jazeera vroeg zich af of de Arabische Lente nu ruim een jaar na dato Soedan bereikt heeft:

Op beelden van de demonstraties roepen betogers niet alleen op tot het terugdraaien van de subsidies op voedsel en brandstof, maar wordt ook geprotesteerd tegen hun leider: “wij willen niet geregeerd worden door een dictator”. Volgens New York Times-columnist Nick Kristof luiden de demonstraties hopelijk het einde in van president Bashir:

Twitter avatar NickKristof Nicholas Kristof Watch the #SudanRevolts protests against Pres Bashir. His rule has devastated Sudan.Cld this be the beginning of the end?
Twitter avatar NickKristof Nicholas Kristof @BroSose Mugabe killed thousands, e.g. Bulawayo in the 80s. Bashir killed abt 2 million & lost 1/2 his country.

Nick Kristof reisde al vaker af naar Soedan en maakte daar verschillende reportages.

Ondertussen laat de regeringspartij van Bashir weten zich geen zorgen te maken om de demonstraties. Volgens woordvoerder Badr Eddin Ahmed Ibrahim zijn de betogers vooral studenten die voor het karretje worden gespannen van de oppositie, schrijft persbureau AP.

Zuid-Soedan maakte zich vorig jaar los van Soedan. De scheiding vormde het sluitstuk van een vredesproces na een jarenlange oorlog. De twee partijen verzuimden echter afspraken te maken over de verdeling van de olie-opbrengsten en de demarcatie van de grens. Eerder dit jaar leidde dat bijna tot een nieuwe oorlog. Door de onderlinge twisten ligt de olieproductie, een van de grootste inkomstenbronnen van Soedan, grotendeels stil.