Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Senaat zet president Paraguay af - felle kritiek van regionale leiders

De afgezette president Fernando Lugo stond gisteren de pers te woord na de cruciale stemming in de senaat. Foto AP / Jorge Saenz

De senaat van Paraguay heeft gisteravond president Fernando Lugo afgezet. Met 39 stemmen voor en vier stemmen tegen besloot de senaat een einde te maken aan het presidentschap van de voormalige linkse bisschop Lugo (61). Voormalig vice-president Federico Franco is beëdigd als nieuwe president.

Aanleiding voor het instellen van de afzettingsprocedure van Lugo was een uit de hand gelopen ontruiming van door 150 landloze boeren bezet land, dat in handen is van een politicus van de Colorado Partij. Volgens de boeren heeft die grondbezitter zijn politieke invloed gebruikt om het land decennia geleden in handen te krijgen.

Bij de ontruiming, vorige week, vielen zeventien doden: elf boeren en zes politieagenten. Volgens zijn critici was Lugo op de hand van de boeren, en zouden die een hinderlaag voor de politie hebben gelegd. In het Congres wordt Lugo nu verweten chaos en instabiliteit veroorzaakt te hebben.

Lugo’s ambtstermijn zou nog tot april volgend jaar duren. Maar hij had zo veel politieke steun verloren dat het Huis van Afgevaardigden donderdag zonder veel discussie met 76 stemmen tegen 1 besloot een afzettingsprocedure tegen hem te beginnen.

Linkse leiders in Zuid-Amerika veroordelen ‘coup’ in Paraguay

Lugo beschuldigde zijn politieke tegenstanders van een ‘coup’. Duizenden aanhangers van Lugo demonstreerden gisteravond voor het senaatsgebouw in hoofdstad Asunción. Vanuit de rest van Zuid-Amerika kwam ook felle kritiek van linkse leiders. De president van Ecuador, Rafael Correa, zei dat hij de nieuwe president van Paraguay niet erkent en dat “dit gaat om echte democratie in heel ons Amerika”.

De Venezolaanse president Chavez noemde de nieuwe regering van Franco “illegaal en onwettig” en de Argentijnse president Cristina Cristina Fernández de Kirchner veroordeelde de machtswisseling als een staatsgreep. Juan Manuel Santos, de president van Colombia, zei dat de afzettingsprocedure niet misbruikt mag worden en dat zijn land wil helpen om de “stabiliteit en democratie” in Paraguay in stand te houden.