Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Rutte haalt uit naar SP en prijst verantwoordelijkheidsgevoel VVD

VVD-leider Rutte haalde vanmiddag op een toespraak voor het VVD-congres hard uit naar electorale concurrent SP. Foto NRC / Roel Rozenburg

Premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte heeft vanmiddag tijdens een toespraak op het VVD-partijcongres hard uitgehaald naar de SP. Verder prees hij het verantwoordelijkheidsgevoel van zijn partij en pleitte hij voor “een Europa met meer VVD”.

De VVD en de SP van Emile Roemer gaan volgens de meeste peilingen voor de Kamerverkiezingen van 12 september met elkaar strijden om de vraag wie de grootste partij wordt en de premier mag leveren. Rutte zei vanmiddag grappend dat hij soms zwetend wakker wordt omdat hij Roemer in het Torentje ziet zitten. “Wat Nederland nodig heeft is niet behoudzucht en potverteren, maar doorpakken en vooruitkijken”, aldus de premier.

Twitter avatar DominiqueHeyde Dominique v.d. Heyde Rutte schetst beeld als Roemer in het torentje zit: buiten staat een flappenntap die geld uitspuugt

De kans dat de VVD en SP na de verkiezingen gaan samenwerken lijkt klein. VVD-prominent Henk Kamp zei vanochtend in NRC Handelsblad “geen basis voor samenwerking” te zien met de SP omdat “de standpunten van VVD en SP over Europa, sanering van de overheidsuitgaven, defensiebeleid, buitenlandse politiek en de sociale zekerheid” haaks op elkaar zouden staan.

Rutte: VVD juist in deze tijden heel hard nodig

Rutte erkende in zijn congrestoespraak dat Nederland “onzekere en moeilijke tijden” doormaakt en dat het land juist daarom behoefte heeft aan partijen die “verantwoordelijkheid nemen”. Rutte: “Juist in deze tijd is de VVD heel hard nodig”. De premier herhaalde dat hij het jammer vond dat zijn kabinet vroegtijdig ten val is gekomen en gaf PVV-leider Wilders nog een sneer door te spreken over partijleiders “die het beste willen voor hun club en niet per se het beste voor het land”.

De premier was tijdens zijn toespraak niet onverdeeld enthousiast over het Lenteakkoord dat de VVD na de val van het kabinet met CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie sloot om de begroting van volgend jaar op orde te krijgen. Rutte is verheugd dat de begroting op orde is. “We deden wat op dat moment moest gebeuren, want een land moet in een economische crisis bestuurbaar blijven.”

Rutte hint op terugdraaien maatregelen Lenteakkoord

Wel maar noemde Rutte het Lenteakkoord een “compromie” dat uit te veel belastingverhogingen en te weinig bezuinigsmaatregelen bestaat. Hij zei dat de VVD “een aantal maatregelen” uit het akkoord wil terugdraaien. Daarbij valt te denken aan de bij de liberalen weinig populaire btw-verhoging en de ‘forenzentaks’.

Over Europa, waarschijnlijk ook een belangrijk verkiezingsthema, zei Rutte dat Nederland zich niet moet overgeven aan een politieke unie. Volgens de premier is “een Europa met veel meer VVD” het beste voor Nederland. Dat is in zijn ogen een Europa waarin landen zich aan de begrotingsregels houden en Brussel zich niet bemoeit “met wat we zelf heel goed kunnen”.