Portonic

Met witte (branco) port, de laagste soort in de portpikorde, weten de producenten zelf bijzonder goed raad. Tijdens een bezoek aan de Douro-vallei – waar het kwik zomers de 40 graden kan toucheren – kreeg ik bij ieder porthuis dat ik aandeed als standaard welkomstdrankje een glas portonic. Mocht het nu ook in Nederland nog gaan zomeren dan is het ook hier een verfrissend laag alcoholisch aperitief.

Zelf portonic maken is eenvoudig. Schenk in een longdrink glas een derde witte port, ijsblokjes erop, muntblaadjes erin en het glas vervolgens opvullen met tonic. Welke branco u kiest luistert bij deze mix niet heel erg nauw, zelfs de voordelige supermarktmodelletjes fleuren op. De afgelopen tijd heb ik echter geëxperimenteerd met wat verschillende soorten tonic, populair geworden door de gin- and-tonichype. Mijn portonic smaakte het beste met Fever-Tree Premium Indian Tonic Water.

Verkoopadressen Fever-Tree tonic via vanillaventure.nl