Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beurzen en beleggen

Pillen, poeders en portiekwoningen

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De nieuwe firma is er bij – elke zaterdag.

Steek alleen geld in dingen die je begrijpt, luidt een bekende investeringswijsheid. Er zijn beleggers die dat tegeltje niet boven hun bureau hebben hangen.

Neem Aat van Herk uit Rotterdam. Die is van huis uit pandjesbaas, met een steeds groter wordende verzameling woningen, winkels en bedrijfspanden. Hij heeft daar zoveel geld mee verdiend – de vastgoedportefeuille beslaat inmiddels 1,5 miljard euro – dat hij is uitgegroeid tot een grote belegger.

Zijn ‘Van Herk Groep’ verzamelde de laatste jaren talloze substantiële belangen in Amsterdamse beursfondsen en andere bedrijven, met een opvallende oververtegenwoordiging van biotech en bouw. Van Herk heeft, of had, flinke porties aandelen in onder meer BAM, Heijmans, Crucell, Pharming en buiten de beurs Agendia.

Met wisselend succes. Op Crucell maakte Van Herk vorig jaar een klapper, toen dat voor bijna 2 miljard aan het Amerikaanse Johnson & Johnson werd verkocht. Van Herk protesteerde aanvankelijk tegen het bod van 24,75 euro per aandeel, maar ging uiteindelijk overstag. Niet erg: hij kocht ooit in tegen 11 euro. Maar de koerslijn van Pharming maakte een omgekeerde beweging: van 3,50 euro toen Van Herk in 2006 instapte tot de schamele 2 cent nu.

Toch blijft de vastgoedman geloven in biotech. Hij verzamelde de laatste weken bijna 20 procent in een ander, eveneens Leids, farmafonds: Octoplus. Nu maar hopen dat deze ontwikkelaar van middelen tegen hepatitis C niet het tragische spoor van Pharming volgt. Of zou Van Herk soms denken dat een mislukte investering in farmaceutica gedekt wordt door de zorgverzekeraar?

Philip de Witt Wijnen