Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Pakistaanse cricketer levenslang geschorst voor omkoopschandaal

De Pakistaanse cricketer Danish Kaneria is door de Engelse cricketbond voor het leven geschorst in verband met een omvangrijk omkoopschandaal. Kaneria (31) wordt door de bond gezien als een „ernstig gevaar voor de cricketsport”.

Kaneria werd in 2010 gearresteerd op verdenking van omkoping. Hoewel de politie de aanklachten tegen Kaneria enkele maanden later introk, raakte de Pakistaan begin dit jaar opnieuw in opspraak.

Tijdens de rechtszaak van de Britse cricketer Mervyn Westfield, die enkele maanden in de cel doorbracht wegens betrokkenheid bij omkoping, werd Kaneria aangewezen als de man die Westfield op het idee zou hebben gebracht geld te accepteren en om een duel in 2009 in de Engelse competitie te vervalsen. Westefield werd voor vijf jaar geschorst. Kaneria wordt zwaarder gestraft omdat hij volgens de bond structureel betrokken zou zijn geweest bij corrupte activiteiten. Kaneria kan nog wel in beroep gaan tegen zijn schorsing.