Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

Over de haag

Van D66, bouwjaar ’61

Bij de presentatie van de D66-kandidatenlijst waren de politici lekker open. Waar ze wel niet hadden gewoond, hoeveel paspoorten ze hadden, hoe ze hun dochter uitlegden dat ze wat minder thuis zouden zijn. Judith Swinkels, rechter, moet nog aan deze openheid wennen. „Mijn leeftijd ga ik u niet vertellen.” De anderen deden dit uitdrukkelijk wel – Swinkels eerste publieke politieke terechtwijzing. Onnodig was haar weigering wel: op de lijst staat achter haar naam gewoon 1961.

Het buitenland is in

Het buitenland is uit in Den Haag, klinkt het vaak. Is het daarom dat de diplomatieke dienst nu en masse voor de Kamer kiest? Bij GroenLinks staat Bram van Ojik (directeur sociale ontwikkeling op Buitenlandse Zaken) op plaats twee op de kandidatenlijst. Hoogste nieuwkomer bij de PvdA is Desiree Bonis (ex-ambassadeur in Syrië). En bij D66 staat Sjoerd Sjoerdsma (nu in Jeruzalem) op elf. Ook de VVD heeft iemand van ‘BZ’. Allen hebben één zekerheid: ook dit ministerie kent een terugkeergarantie voor werknemers die de landelijke politiek in gaan.

Jong en onbezonnen

Diezelfde Sjoerd Sjoerdsma heeft zijn eerste politieke relletje al achter de rug. In 2007 werkte hij bij Buitenlandse Zaken bij de directie West- en Midden-Europa. Sjoerdsma was jong en onbezonnen. Hij verbaasde zich over de Europese houding van het kabinet-Balkenende, schreef er een opinieartikel over voor Trouw. Hij verweet zijn politieke bazen hypocrisie. Tot in de top vroeg men zich af wat deze knul had bezield. Nu weten ze het: hij is een D66’er.

Ik twitter, u twittert

Toen hij vertrok, vorig jaar februari, was Den Haag nog een andere stad. Het CDA had net een verkiezing verloren, Maxime Verhagen was de ongekroonde partijleider en Pieter Heerma zelf was CDA-voorlichter. Nu is hij terug, staat op twaalf op de kandidatenlijst en is campagneleider. Ondertussen ging de politiek massaal aan berichtenservice twitter – nu meldt dan ook Heerma zich nu maar. Zijn eerste berichtje? „Tweet Ergo Sum.” Hij gaat met z’n tijd mee.

Pizza met Tanja

PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing nodigde geregeld studenten uit pizza te komen eten en te praten over het onderwijs. Toen Breda een tijdje geleden studenten uitnodigde voor pizza en een gesprek liet Jadnanansing van zich horen op Twitter: „Hmm klinkt bekend die pizzasessie.” Een van haar volgers: „Jouw pizzasessies worden een begrip!” Het deed haar in ieder geval geen kwaad; Jadnanansing staat op vier op de kandidatenlijst van de PvdA.