Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Optreden kabinet bij ontruiming Ter Apel ‘bedenkelijk’

Het kabinet heeft bij de ontruiming van het tentenkamp in Ter Apel “uiterst bedenkelijk” gehandeld. Uitgeprocedeerde asielzoekers is daar het recht om vrij te demonstreren met slimme trucs ontnomen, schrijven een onderzoeker en een hoogleraar vandaag in NRC Weekend.

Het tentenkamp met uitgeprocedeerde asielzoekers in Ter Apel werd eind mei door de politie ontruimd. Foto Hollandse Hoogte / Karel Zwaneveld

Het kabinet heeft bij de ontruiming van het tentenkamp in Ter Apel “uiterst bedenkelijk” gehandeld. Uitgeprocedeerde asielzoekers is daar het recht om vrij te demonstreren met slimme trucs ontnomen. Dit schrijven Adriaan Wierenga, onderzoeker aan de Groningse Universiteit en hoogleraar Jan Brouwer, directeur van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid, vandaag in NRC Weekend.

Zij verwijten het kabinet “niet-rechtstatelijk opereren”. De burgemeester van Vlagtwedde treft geen blaam, menen zij; de regie lag in Den Haag. Brouwer en Wierenga baseren zich op een reconstructie van de onderhandelingen en procedures voor en na de ontruiming op 29 april.

Bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel verbleven twee weken lang zo’n 600 uitgeprocedeerde asielzoekers in een tentenkamp. Dat werd onverwacht ontruimd, terwijl bekend was dat de rechter in kort geding zich daarover nog moest buigen.

‘Belang recht tot betoging niet doorgedrongen in Den Haag’

Volgens de auteurs is een spel gespeeld dat “op het hoogste niveau in Den Haag is georkestreerd”. Daarbij is onjuist gebruik gemaakt van een noodverordening en een noodbevel. De noodverordening werd na de ontruiming snel ingetrokken. Het asielzoekerscentrum zou aanspraak hebben en houden op het terrein als gevolg van een gebruikersovereenkomst, en zich al weken vóór de eerste tentbewoner opdook hebben verplicht een boete te betalen als anderen zich onbevoegd op dat terrein zouden wagen. De auteurs betwijfelen of dat waar is. Zij vinden de gang van zaken verontrustend:

“Keer op keer is recentelijk op vele plaatsen in de wereld het belang van het recht tot betoging aangetoond. Kennelijk is dit niet tot de bij deze zaak betrokken bestuurders doorgedrongen.”

Lees meer over de ontruiming in Ter Apel op het blog Recht en Bestuur.