‘Ondernemen kun je niet leren’

Vipin Moharir (41) kwam negentien jaar geleden voor een studie vanuit India naar Nederland. Inmiddels draait hij met zijn softwarebedrijf NINtec wereldwijd een omzet van ongeveer twintig miljoen euro per jaar.

Foto Maurice Boyer

Leider

„Ik ben een ander type baas in Nederland dan in Amerika of India. In mijn geboorteland laat een directeur zien dat hij de absolute leider is. In Nederland geldt nog steeds het poldermodel. Mensen willen gehoord worden. Draagvlak creëren voor besluiten is belangrijk. Beslissingen nemen gaat in Amerika en India gemakkelijker. In Nederland wil men weten waarom.”

Maastricht

„Ik ben in Maastricht gaan studeren omdat de stad hoog scoorde op de wereldkaart, vanwege het ontstaan van de monetaire unie. Maastricht was zelfs in India bekend als geboorteplaats van een verenigd Europa. Ik kwam terecht in een klas met dertien nationaliteiten. Je ziet in korte tijd hoe Belgen, Duitsers en Amerikanen denken.”

Start

„Nadat ik bij Logica vertrok om zelf een bedrijf te beginnen, kon ik maar geen geschikte partners vinden. Toen ik in India op weg was naar familie, reisde ik een nacht lang met de trein. Ik kwam terecht in een coupé met een jongeman. We hebben van elf uur ’s avonds tot vijf uur ’s nachts zitten praten. Om zes uur hadden we ons businessplan af. Die jongen werd mijn compagnon. Dat is hij nog altijd. We hebben goede tijden en slechte tijden gekend. Toch was alles bespreekbaar. Als je een klik hebt, en een relatie op persoonlijk niveau, is de rest oplosbaar.”

Ondernemen

„Ondernemen, dat zit in je. Je kunt het niet leren, hooguit finetunen met studies. Om iets te creëren uit niets, heb je een enorme drang nodig. Ik ben elke dag om zeven uur ’s ochtends op het kantoor. Dat kun je alleen tien jaar volhouden als het van binnenuit komt.”

NINtec

„NINtec doet drie dingen: het ontwikkelen van software- en games, het verzorgen van cross-mediaoplossingen en de outsourcing van grafimedia (prepress, red.). We hebben kantoren in Scandinavië, Amerika en India. We denken na over hoe klanten via procesinnovatie kosten kunnen besparen. ”

Sociaal investeren

„Nadat mijn vrouw, zij komt ook uit India, en ik waren afgestudeerd, zeiden we: elk jaar gaan we minimaal één persoon financieel ondersteunen die vanuit India een MBA wil volgen. Dat doen we nog steeds. Mensen verdienen dezelfde kans als wij.”

Cultuurverschillen

„Voor Indiase mensen geldt: eerst kijken naar persoonlijke relaties en dan zaken doen. Is er een klik met de ondernemer? Wat is zijn commitment? Wat zijn de persoonlijke doelstellingen? Dat komt voort uit de filosofie: als alles bespreekbaar is op persoonlijk vlak, kom je altijd uit businessproblemen. Nederlandse ondernemers kijken juist eerst naar producten en diensten.”

Geld

„NINtec moest vanaf het begin financieel onafhankelijk zijn. Dat is gelukt. Al tien jaar lang kan het bedrijf zonder enige vorm van externe financiering groeien. We draaien jaarlijks wereldwijd een bruto omzet van ongeveer twintig miljoen euro. We hebben geen vreemd vermogen en geen rekening-courantkrediet. Daardoor kunnen we vrijuit beslissingen nemen.”

Beste advies

„Mijn gouden regel is altijd geweest: There is no substitute for hard work. Je kunt doen wat je wilt, de beste mensen om je heen hebben, alles faciliteren. Maar als je niet met je eigen voeten in de modder staat, kun je niets bereiken.”