Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Nieuwsoverzicht

Asielbeleid

Kabinet: minderjarigen meteen terugsturen

Den Haag. Alleenstaande minderjarige asielzoekers die niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning, moeten voortaan meteen terug naar hun thuisland. Daar moet wel goede opvang zijn, bijvoorbeeld bij familie of in een weeshuis. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten. Nu mogen jonge asielzoekers blijven, en terug zodra ze achttien zijn. Maar dat wekt „te veel verwachtingen”, zei demissionair minister Leers (Asiel, CDA) na de ministerraad. De ChristenUnie en de PvdA hebben inmiddels een initiatiefvoorstel ingediend voor een generaal pardon voor kinderen. (NRC)

Rotterdam

Vrouw doodgestoken in hal van basisschool

Rotterdam. Bij een steekpartij in een basisschool in Rotterdam is vrijdagmiddag een 30-jarige vrouw uit de stad om het leven gekomen. Een tweede vrouw raakte gewond, aldus de politie. De dader is voortvluchtig. De steekpartij vond rond 15.00 uur plaats in de hal van de Augustinusschool in het centrum van de stad. Schoolkinderen zijn geen getuige geweest van het incident, omdat ze elders in het gebouw een voorstelling volgden. Aan de steekpartij ging een ruzie tussen de twee slachtoffers en de mannelijke dader vooraf, die op de West-Kruiskade begon. Volgens de politie is de relatie tussen de betrokkenen en de school nog niet duidelijk. (NOVUM)

Griekenland

Premier Samaras en minister in ziekenhuis

Athene. De beoogde Griekse minister van Financiën, Rapanos (65), is vrijdag niet beëdigd omdat hij moest worden opgenomen met uiteenlopende klachten, mogelijk door oververmoeidheid. Eerder werd bekend dat premier Samaras zaterdag een oogoperatie ondergaat wegens loslatend netvlies. (Reuters, AP)