Nieuwe regering in Syrië - ‘zeker 28 doden in Deir al-Zor’

President Assad begin juni tijdens een toespraak in het Syrische parlement. Assad benoemde vandaag een nieuwe regering. Foto AP via SANA

In Syrië is een anderhalve maand na de door de oppositie geboycotte parlementsverkiezingen een nieuwe regering gevormd. Ondertussen houdt het geweld in het land aan en maakten activisten melding van een nieuw bloedbad nabij de Iraakse grens.

De Syrische staatstelevisie maakte de formatie van de nieuwe regering vanmiddag wereldkundig. De regering kent weinig verrassende namen: zo blijven de ministers Walid Mouallem (Buitenlandse Zaken) en Mohammad Ibrahim al-Chaar (Defensie) op hun post. Begin juni werd al bekend dat de regering geleid gaat worden door premier Riyad Hijab, voormalig minister van Landbouw.

‘Nieuwe regering, maar geen andere politiek’

Onze buitenlandredacteur Carolien Roelants zei bij de beoeming van Hijab al dat met het aantreden van een nieuwe regering in Syrië geen andere politiek ten aanzien van de volksopstand verwacht hoeft te worden:

“Met de voorwetenschap wat de Syrische regering sinds het begin van de opstand aan politieke hervormingen heeft doorgevoerd denk ik dat we geen structurele veranderingen hoeven te verwachten. Het is een ander gezicht, maar geen andere politiek.”

Op 7 mei vonden in Syrië parlementsverkiezingen plaats in het kader van door Assad aangekondigde politieke hervormingen om de oppositie tegemoet te komen. De oppositie boycotte de verkiezingen echter aangezien het geweld in het land nog niet gestaakt was.

‘Minstens 28 doden bij beschietingen in Deir al-Zor’

Ook vandaag, op de dag van de vorming van de nieuwe regering, kwamen er berichten over geweld in Syrië. Volgens activisten van de oppositie heeft het Syrische leger vanochtend minstens 28 mensen gedood bij beschietingen in de oostelijke stad Deir al-Zor. Onder de doden zouden drie vrouwen en een aantal kinderen zijn.