Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Morgen bekendmaking uitslag verkiezingen Egypte: Morsi of Shafik?

Caption: Supporters of Muslim Brotherhood presidential candidate Mohamed Morsi demonstrate in Cairo's Tahrir square on June 23, 2012, with tensions soaring in Egypt as the nation awaited the results of a divisive presidential election, pitting the Islamists against the ruling military. AFP PHOTO/MARWAN NAAMANI
Caption: Supporters of Muslim Brotherhood presidential candidate Mohamed Morsi demonstrate in Cairo's Tahrir square on June 23, 2012, with tensions soaring in Egypt as the nation awaited the results of a divisive presidential election, pitting the Islamists against the ruling military. AFP PHOTO/MARWAN NAAMANI Morgen wordt de nieuwe president van Egypte bekendgemaakt. Ondertussen gaan de demonstraties op het Tahrir-plein in Egypte door. Foto AFP / Marwan Naamani

De uitslag van de Egyptische presidentsverkiezingen worden morgen bekendgemaakt. Dat liet het hoofd van de kiesraad vanmiddag weten.

Dat meldt persbureau AP. Het is nog onduidelijk wie zal winnen, de voormalig premier Ahmed Shafik of de kandidaat van het Moslimbroederschap Mohammed Morsi. Beiden kampen claimen de overwinning. Gisteren lekten anonieme bronnen al aan de Egyptische krant Al Ahram uit dat Shafik met 50,7 procent van de stemmen zou hebben gewonnen. Twitteraars merkten daarna op dat de Arabische site van Ahram juist het tegenovergestelde had gemeld:

Twitter avatar TheBigPharaoh The Big Pharaoh So tomorrow or after we’ll know who was right. Ahram English that said Shafik or Ahram Arabic that said Morsy!

Op The Lede, het buitenlandblog van The New York Times, wordt opgemerkt dat de krant mogelijk dezelfde ‘anonieme regeringsbronnen’ citeert die uitlekten dat oud-president Hosni Mubarak afgelopen week overleden was.

Gisteren en vandaag gingen duizenden mensen het Tahrir-plein op om te demonstreren tegen de Opperste Militaire Raad (SCAF), die vorige week een de facto coup pleegde, en tegen de beperking van de macht van de Moslimbroederschap door de ontbinding van het parlement. De Moslimbroeders hadden hier samen met andere islamisten een grote meerderheid.

Het blijft dus tot morgen spannend wie de nieuwe president wordt van Egypte. De kans bestaat dat al die spanning omslaat in onrust, schreef onze correspondent Gert van Langendonck gisteren in NRC Handelsblad. Van Langendonck:

‘Morsi claimde maandagochtend al de overwinning op basis van onvolledige resultaten. Daardoor is een situatie ontstaan waarbij een overwinning door Ahmed Shafiq, een oud-generaal, niet aanvaard zal worden door Morsi’s aanhangers. Shafiqs campagneleider, Ahmad Sarhan, waarschuwt daar al dagen voor: wordt Shafiq toch tot winnaar uitgeroepen, en komt daar geweld van, dan zal dat de schuld van de Moslimbroederschap zijn. Tegen de onverzettelijkheid van de Moslimbroeders speelt Shafiq juist de kaart van de redelijkheid uit. Op een persconferentie gisteravond – netjes getimed tijdens de rust van het EK voetbal – zei Shafiq opnieuw dat de verkiezingscommissie de enige arbiter is.’

Daarnaast speelt ook de kwestie of de verkiezingen wel eerlijk verlopen zijn. Van Langendonck:

‘De Egyptenaar gelooft elke dag minder dat de uitslag in het stemlokaal wordt beslist. „Geen van beide kandidaten zou zelfs de tweede ronde hebben gehaald als er niet was gefraudeerd”, zegt Ayman Monged, een ingenieur die zelf ongeldig heeft gestemd. Ook het Carter Center, de organisatie van oud-president Jimmy Carter die de verkiezingen heeft gevolgd, kan geen uitsluitsel geven. Het Carter Center kon niet zeggen of de verkiezingen eerlijk zijn verlopen: zijn waarnemers werden gehinderd in de stemlokalen en ze kregen geen toegang tot het centraal tellen van de stemmen.’

De bekendmaking van de nieuwe president werd woensdag nog door de kiescommissie voor “onbepaalde tijd” uitgesteld. De macht van de nieuwe president werd afgelopen week door SCAF zwaar beperkt naast andere bepalingen die de macht van het leger - in afwezigheid van een parlement of nieuwe grondwet - consolideert.