Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Lopen over 179 volken in de stad

Een kunstenaar heeft een loper gemaakt van stukjes textiel uit alle landen waar Amsterdammers vandaan komen. Dr. Zeepaard heeft nu al zin over dit tapijt te wandelen.

In een drukke winkelstraat in een stad zie je veel mensen die in een ander land zijn geboren, of met ouders uit een ander land. Velen hebben naast hun Nederlandse paspoort dan ook nóg een paspoort. In Amsterdam bijvoorbeeld wonen zo’n 180 verschillende nationaliteiten.

De Amsterdamse kunstenaar Barbara Broekman vond dat tien jaar geleden zo’n spannende gedachte, dat ze besloot er een kunstwerk van te maken. Ze begon foto’s te verzamelen van stukjes textiel uit alle landen waar de Amsterdammers vandaan komen, van China en Turkije tot Georgië en de Bahamas. Foto’s van Belgisch kant, Turks tapijten en de lichaamsversiering van de Zuid-Afrikaanse Zulu’s. Bij elkaar wel 179.

Barbara zocht op internet, maar ook in tijdschriften als National Geographic, dat beroemd is om de schitterende foto’s van dieren, planten en mensen in verrel landen. “Uit dat tijdschrift heb ik in de wachtkamer van mijn huisarts een keer stiekem een bladzijde gescheurd”, bekent Barbara nu. Van sommige landen, die erg arm zijn of in oorlog, was het lastig textielfoto’s te vinden: “Het langst deed ik over El Salvador en Somalië.”

Van alle landen verzamelde Barbara ook achtergrondinformatie, bijvoorbeeld over de nomadenvolken in Centraal-Azië. Die maken voor hun tenten vloertapijten. Omdat hun land zo kaal is, weven de nomaden daarin beelden van paradijselijke tuinen.

Van de textielfoto’s maakte Barbara tekeningen en zette die in de computer. De digitale stukjes ‘plakte’ ze aan elkaar tot een grote verzamelfoto van een tapijt. Een tapijtfabrikant heeft daarmee een echt tapijt geweven, een loper van wel 40 meter. Die loper ligt vanaf volgende week in het Amsterdam Museum, dat is gewijd aan de geschiedenis van Amsterdam.

Want in Amsterdam wonen al eeuwen mensen uit andere landen; denk maar aan de joden die 400 jaar geleden naar Nederland vluchtten. Loop je over de loper, dan loop je dus over het heden en het verleden van Amsterdam.