Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Kruidige taart met wortelen

Een groentetaart kan iets heel anders worden dan de eeuwige quiche als je er een deegdeksel op maakt en hem niet vult met een ei- en roommengsel, maar zoals in dit geval, met gekruide wortelen.

Het deeg moet echt zeer kort gekneed worden, het moet nog zacht aanvoelen en nog maar net samenhang gekregen hebben, meer niet. Daar hangt de brosheid van af. Maak het tijdig (bijvoorbeeld de avond van tevoren, het is zó voor mekaar) en laat het in ieder geval een paar uur rusten in de ijskast en een paar uur weer op keukentemperatuur komen alvorens het uit te rollen. Deze hoeveelheid is goed voor een springvorm van 23 cm doorsnede.

Voor 6 personen als hoofdgerecht:

Voor het deeg

250g bloem, 125g boter, snufje zout, scheutje lauw water

Stort de bloem in een ruime bak. Snijd de boter in twee of drie stukken en verkruimel hem vervolgens grofweg in de bloem door steeds stukjes even tussen de vingers door de bloem te wrijven. Maak een kuiltje in het midden, doe er een snufje zout bij en giet er wat lauw water bij, ongeveer 1 dl, maar neem om te beginnen wat minder, water toevoegen kan altijd.

Meng met de vingertoppen het water door de bloem, als er samenhang in komt het deeg even dubbel vouwen en weer kort kneden, dat twee of drie keer (maximaal!) herhalen. Het deeg mag gerust wat grof zijn en hoeft maar net samen te hangen. Bestuif de bal met wat bloem, bedek hem met plasticfolie en laat hem rusten. Haal hem twee uur voor het uitrollen uit de ijskast.

Voor de vulling

750 g wortelen, 2 uien, 1 tl gemalen komijn, 2 tl gemalen korianderzaad, olijfolie, 1 eierdooier

Rasp de wortelen en hak de ui fijn. Laat de ui in een ruime pan op niet te hoog vuur zachtgeel worden in de olijfolie. Voeg de wortelen toe en laat zachtjes slinken en gaar worden. Kruid met zout en peper (mag best een beetje pittig) en met de komijn en de koriander. Proef of de smaak goed is (voeg eventueel een drupje citroensap toe) en laat de groente afkoelen.

Kwast de springvorm in met olie.

Bestuif het aanrecht of een theedoek met bloem. Verdeel het deeg in tweeën, het ene stuk iets groter dan het andere en rol het grootste deel uit tot een dunne lap groot genoeg om de bodem van de springvorm plus de rand tot op iets meer dan de helft van de hoogte te bedekken. Leg het deeg in de vorm en prik met een vork gaatjes in de bodem.

Stort het afgekoelde groentemengsel in het deeg en strijk het glad.

Klop de eierdooier los met een klein scheutje water.

Rol de tweede deegklomp uit tot een cirkel die op de taart past. Leg hem erop en plak de randen aan elkaar vast met behulp van het eigeel. Kwast het deksel in met eigeel. Maak eventueel van deegrestjes wat blaadjes, en plak die op het deksel, kwast ze ook even in met wat eigeel.

Bak de taart op 180 graden gedurende ongeveer drie kwartier – let op de kleur van het deeg, dat is het enige dat gaar hoeft te worden.

Serveer er eventueel een eenvoudige, zelfgemaakte tomatensaus bij (wat ingekookte en gekruide tomatenpassata).