Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Kortkolom buitenland

Paraguay

President Lugo afgezet door senatoren

Asunción. De senaat van Paraguay heeft gisteravond president Fernando Lugo afgezet. Met 39 stemmen voor en vier stemmen tegen besloot de senaat een einde te maken aan het presidentschap van de voormalige linkse bisschop Lugo (61). Hij kreeg veel kritiek na gewelddadigheden vorige week tussen politie en boeren naar aanleiding van landonteigeningen. Lugo’s ambtstermijn zou nog tot april volgend jaar duren. Maar hij had zo veel politieke steun verloren dat het Huis van Afgevaardigden donderdag zonder veel discussie met 76 stemmen tegen 1) besloot een afzettingsprocedure tegen hem te beginnen. Lugo beschuldigde zijn politieke tegenstanders van een ‘coup’. Duizenden aanhangers van Lugo demonstreerden gisteravond voor het senaatsgebouw (AFP).

Pakistan

Ashraf gekozen tot Pakistaans premier

Islamabad. Na dagen van politieke verwarring heeft het Pakistaanse parlement vrijdag Raja Pervez Ashraf, oud-minister van Infrastructuur, gekozen als de nieuwe premier. Hij volgt Yusuf Raza Gilani op. Die moest zijn functie neerleggen na een uitspraak dinsdag van het Constitutionele Hof, dat hem wilde verplichten mee te werken aan heropening van een onderzoek naar corruptie door president Zardari. De regerende Pakistaanse Volkspartij had een andere kandidaat voorgedragen. Die maakte geen kans meer nadat een rechtbank (mogelijk ingefluisterd door het leger) een arrestatiebevel tegen hem uitvaardigde wegens een geneesmiddelenschandaal. Ashraf geldt niet als een sterke politicus en is eerder beschuldigd van corruptie. Mogelijk krijgt Ashraf van opperrechter Chaudhry eveneens het verzoek mee te werken aan heropening van het onderzoek tegen Zardari. (Reuters, AFP)

Zimbabwe

Parlement strijdt tegen hiv met besnijdenissen

Harare. Zimbabwaanse parlementariërs zijn een campagne begonnen voor besnijdenissen van mannen om de verspreiding van het hiv-virus tegen te gaan. In het parlementsgebouw in de hoofdstad Harare is een kleine kliniek ingericht, om de ingreep onder de aandacht van de bevolking te brengen. Tien parlementariërs hebben zich al laten besnijden. Uit onderzoek van de wereldgezondheidsorganisatie WHO en van VN-tak UNAids blijkt dat het risico op hiv-besmetting 60 procent lager ligt bij besneden mannen. Landen als Rwanda voerden al eerder campagnes voor besnijdenis, maar in Zimbabwe is de methode nog omstreden. (BBC)

Nederland

Vervoerbedrijf Syntus gered van faillissement

Rotterdam. Het regionale vervoerbedrijf Syntus is gered van een faillissement. Het bedrijf krijgt een financiële injectie van aandeelhouders NS en het Franse Keolis en kan daarmee aan zijn betalingsverplichtingen voldoen. Hoeveel geld de aandeelhouders in Syntus stoppen, is niet bekendgemaakt. Syntus verzorgt het openbaar vervoer in Gelderland en Overijssel. Het bedrijf verkeert al enige tijd in financiële nood. Bij het bedrijf werken 1200 mensen. (Novum)