Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

‘Huntelaar gedroeg zich onmogelijk tijdens EK en had weggestuurd moeten worden’

Huntelaar tijdens een training in Krakau een aantal dagen voor de start van het EK. Foto AFP / Anne-Christine Poujoulat

Klaas-Jan Huntelaar gedroeg zich onmogelijk tijdens het EK voetbal. Bondscoach Bert van Marwijk had de speler naar huis moeten sturen. Dat zeggen betrokkenen in een reconstructie in NRC Weekend. Zowel spelers als Van Marwijk hebben het gehad met de international. De coach zei dat hij niet eerder zo’n vervelende speler heeft meegemaakt.

Het is na dit EK ondenkbaar dat Huntelaar ooit nog onder Van Marwijk op de bank zal plaatsnemen. Ook een plek in het elftal naast spits Robin van Persie is voor hem onbespreekbaar. Een betrokkene:

“Een nieuwe bondscoach moet met een schone lei beginnen. Ga ik met Huntelaar verder of met Van Persie? Samen gaat niet meer. Dat heeft Huntelaar wel laten weten.”

Een ander:

“De spelers zijn klaar met Huntelaar, ik vraag me af er nog toekomst voor hem is in Oranje. Ik sluit niet uit dat er een opstand komt als hij weer geselecteerd wordt. Bijna niemand wil nog met hem voetballen.”

‘Na wedstrijd tegen Denemarken barstte de bom’

Tijdens het EK werd Nederland al in de eerste ronde uitgeschakeld na drie verloren wedstrijden. Huntelaar, die twaalf doelpunten had gescoord in de voorronde, rekende op een basisplaats. Van Marwijk viel echter terug op de opstelling van het WK in Zuid-Afrika, met Van Persie als diepe spits.

Uit gesprekken met mensen rond het Nederlands elftal blijkt dat na de eerste verliespartij tegen Denemarken de bom barstte. Met ruggesteun van De Telegraaf eiste Huntelaar een basisplaats. Van Marwijk verloor veel gezag door toe te geven; het elftal viel in drie kampen uiteen.

Lees de reconstructie ‘Waarom Oranje faalde’ van onze redacteuren Koen Greven en Huib Modderkolk vandaag in NRC Weekend (ook via onze digitale editie).