Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kamp ziet geen basis voor samenwerking VVD en SP

Henk Kamp.
Henk Kamp. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

VVD-prominent Henk Kamp ziet ‘geen basis voor samenwerking’ van zijn partij met de SP. Dat zegt hij vandaag in een interview met NRC Weekend.

De meeste peilingen voor de Kamerverkiezingen van 12 september voorspellen dat de VVD de grootste partij wordt, en de SP nipt tweede. Het is in Nederland gebruikelijk dat de grootste partij na verkiezingen een kabinet probeert te formeren, waarin ook plaats is voor de grootste winnaar van de verkiezingen. Dat gebeurde ook in 2010, toen de VVD en de PVV politieke samenwerking zochten. De PVV won die verkiezingen 13 zetels en werd de derde partij van het land.

Nu wijzen peilingen uit dat de SP zou kunnen verdubbelen, van 15 naar 30 zetels. Lang werd de SP verweten niet compromisbereid te zijn. Maar SP-leider Emile Roemer heeft al gezegd bereid te zijn punten los te laten om aan een regeringscoalitie te kunnen deelnemen. Leden van zowel VVD en SP speculeren de laatste tijd anoniem over deze eventuele mogelijkheid.

Volgens Kamp, demissionair minister van Sociale Zaken, is dat onwaarschijnlijk. De VVD sluit nooit partijen uit, zegt hij, maar ‘de standpunten van VVD en SP over Europa, sanering van de overheidsuitgaven, defensiebeleid, buitenlandse politiek en de sociale zekerheid staan haaks op elkaar’.

Abonnees kunnen het hele interview lezen in NRC Weekend.