Jong restaurant, oude uitstraling 7 ½

Bij ’t Dijkhuysje moet Ronald Hoeben een teruggestuurde beaujolais afrekenen.

De N701 scheidt de randmeren van de Oostvaardersplassen en voert direct naar het havengebouwtje van de jachthaven in Lelystad waarin restaurant ’t Dijkhuysje gevestigd is. De pas verbouwde zaak werd bewierookt door de restaurantgidsen Special Bite (beste nieuwkomer 2011) en Lekker (beste restaurant van de provincie), al moet daarbij aangetekend dat de concurrentie in deze provincie niet heel groot is.

’t Dijkhuysje is dit jaar lid geworden van de Jeunes Restaurateurs, een eerzaam verband dat overigens niet met wilde haren geassocieerd moet worden. De meeste Jeunes Restaurateurs koesteren sterambities en zij doen dat doorgaans in een deftige ambiance. Die bijgevolg weer zelden een jeune uitstraling heeft.

Zo ook bij ’t Dijkhuysje, waar op deze stormachtige avond de bar en het terras op de begane grond verlaten zijn. Men eet in de zaal boven, die in ernstig zwart en grijs is opgetrokken, met brave wachtkamerkunst aan de muur en een meer dan manshoge vaas kunstbloemen.

Of we ‘het leuk vinden om met een glaasje bubbels te beginnen’. Vooruit maar. De champagne is vriendelijk geprijsd, zoals we later op de wijnkaart zien en die kaart is ook sympathiek samengesteld, met een behoorlijke keus rond de dertig euro en zonder wijnen boven de honderd euro. Minder enthousiast zijn we over het waterbeleid (alleen flessen) en de hete afbakbroodjes. We bestellen het vijfgangen Jeunes Restaurateurs d'Europe -menu dat een dwarsdoorsnede van de kaart biedt (57 euro) en een vegetarisch menu ‘uit de tuinen van Flevoland’, eveneens vijf gangen (50 euro). Met het oog op de terugweg over de N701 houden we het bij losse glazen wijn.

Natuurlijk zijn er amuses (grappige mini-ijsjes in zwart zaad, een krokant sushiwafeltje met yuzu crème en een eitje met aspergeschuim), maar de keuken toont haar kracht bij een prachtig voorgerecht van jonge, rauwe makreel en avocado. Op het tuinmenu staat tomaat, komkommer, yoghurt en quinoa. Het tweede gerecht is ook al goed: een rol kalfstartaar met Stellendamse garnalen. Twee garnaalkopjes zijn krokant gefrituurd. Aan het vegafront triomferen mango en avocado. Bij langzaam gegaarde kabeljauw liggen worstkruim, asperge en krokante aardappelschuimpjes, alweer een fraai gerecht. Het tuinmenu biedt asperges en hollandaisesaus. Na het hoofdgerecht (prima lamsfilet met zoethouttonen, biet en een net iets te zompige laag van zoete aardappel tegenover kriel, Old Amsterdam en voorjaarsgroenten) wachten we drie kwartier op het dessert. Met een hoog calorisch chocoladetoetje achter de knopen heb ik geen zin in meer zoetigheid bij de koffie, maar de enkele espresso staat toch voor 5 euro op de rekening. Het glas champagne blijkt een euro duurder dan op de kaart en ook de beaujolais die mij niet beviel wordt gefactureerd. Waardoor de vraag ‘alles naar wens voor u?’ die onophoudelijk gesteld werd, inhoudsloos blijkt.

’t DijkhuysjeOostvaardersdijk 57Lelystad0320-262022