: ‘Jaap verdient te weinig’ Zij

Freda (48) en Jaap (53) Pekelaer zijn 31 jaar samen. Samen hebben ze een dochter (24), een zoon (20) en vijf katten. Hij is etaleur, zij werkt als ziekenverzorgende. In augustus loopt haar contract af en komt ze in de ziektewet vanwege het chronisch pijnsyndroom: fibromyalgie.

Foto Christian van der Kooy

Freda: „Mijn halfjaarcontract wordt niet verlengd in augustus, vanwege mijn ziekte fibromyalgie.”

Jaap: „Daardoor heb je ook al twee jaar in de ziektewet gezeten.”

Freda: „Financieel waren dat lastige jaren. Ik kreeg nog maar 70 procent van mijn laatstverdiende loon en al mijn sollicitaties werden afgewezen. Ik wilde zo graag weer werken dat ik uiteindelijk gesolliciteerd heb op een functie als ziekenverzorgende, een baan die fysiek te zwaar voor me is.”

Jaap: „Het was wel goed voor je eigenwaarde dat je weer aan het werk kon.”

Freda: „Ja, maar het kwam niet als een verrassing dat mijn contract niet verlengd wordt.”

Jaap: „Ik werk al sinds 1976 bij dezelfde werkgever, als etaleur. In de woningbranche gaat het door de crisis een stuk slechter. We doen nu met negen mensen hetzelfde werk als vroeger met 25 man. Ik moet nu naast mijn gewone werk bijvoorbeeld ook montagewerk doen. Dat is soms wel slikken.”

Freda: „En je inkomen is niet geweldig. Ik vind het niet eerlijk dat Jaaps werkgever voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten.”

Jaap: „Mijn salaris is, ook door de crisis, op een gegeven moment gestopt met groeien. Ik heb weleens om een hoger salaris gevraagd, maar die ruimte was er gewoon niet. Misschien ben ik daar ook wel te laks in geweest.”

Freda: „Dat zijn jouw woorden hè, haha!”

Jaap: „Ik streef niet echt een carrière na. Ik had voor mezelf kunnen beginnen. Maar nu heb ik een vaste baan, met een vast inkomen en vaste werktijden.”

Freda: „Ik heb wel vaker gezeurd over Jaaps inkomen. Ik vind dat hij om salarisverhoging moet blijven vragen. Als ik hoor wat mensen om ons heen verdienen… Ik had in mijn vorige baan met 30 uur een hoger inkomen dan hij met 38 uur.”