Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Israël doodt Palestijnen ondanks ‘staakt-het-vuren’ met Hamas

Een Palestijnse brandweerman probeert een brand te blussen die vannacht uitbrak in een militair complex na een Israëlische luchtaanval in Gaza. Foto AFP / Mahmud Hams

Bij Israëlische luchtaanvallen in Gaza zijn sinds gistermiddag twee Palestijnen om het leven gekomen. Op verschillende locaties in Gaza vielen daarnaast minstens 21 gewonden. Het deze week door Hamas afgekondigde staakt-het-vuren lijkt daarmee alweer voorbij.

De Israëlische regering zei zich deze week niet aan een staakt-het-vuren te willen houden zolang Hamas en andere Palestijnse groepen vanuit Gaza raketten blijven afschieten op het zuiden van Israël. Zo werden er gisteravond binnen een half uur twee raketten vanuit Gaza op Israël afgeschoten. Sinds maandag zijn er volgens het Israëlische leger meer dan 130 raketten op zuid-Israël gevallen.

Het Israëlische leger bevestigde vanochtend drie doelen in Gaza te hebben aangevallen in reactie op de raketbeschietingen van gisteravond. Volgens Palestijnse bronnen van de BBC waren er twee vrouwen en vier kinderen onder de gewonden. Een van de gedode Palestijnen zou een strijder zijn van een kleine islamitische terreurgroep die vanuit Gaza opereert.

Escalatie geweld na dood Israëlische burger afgelopen maandag

Het geweld rond Gaza escaleerde sinds maandagochtend toen een groep militanten die mogelijk uit Gaza kwam vanuit de Egyptische Sinaïwoestijn het zuiden van Israël wist binnen te dringen en een Israëlische arbeider doodschoot. Israël heeft sinds de val van president Mubarak, die hard optrad tegen moslimextremisten in de Sinaï, begin vorig jaar te maken met een grotere dreiging vanuit Egypte door de instabiele politieke situatie daar.

Na Israëlische vergeldingsacties in Gaza nam het aantal raketbeschietingen de afgelopen dagen sterk toe. Voor het eerst in maanden vuurde Hamas ook zelf weer raketten af op Israël. De raketbeschietingen vanuit Gaza waren de laatste tijd vooral het werk van radicale Palestijnse groepen als de Islamitische Jihad.