Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Hij : ‘We leven in het moment’

Jaap: „Geld is voor mij minder belangrijk dan voor Freda.”

Freda: „Maar je houdt wel van luxe artikelen, zoals mooie bladen en boeken.”

Jaap: „Dat klopt. Maar ik geef er niet altijd gehoor aan. Ik vind een mooi horloge te gek, maar hoef ‘m niet per se om mijn pols te hebben. Je moet iets te dromen houden. Ik kan er heel lang mee bezig zijn als ik een nieuwe computer wil. Daar heb ik vooraf echt plezier van: welke is de mooiste, welke de snelste? Freda hakt veel sneller de knoop door.”

Freda: „Ik kan sneller over een aankoop beslissen. Maar ik koop niet veel, want we moeten voorzichtig zijn met ons geld nu ik vanaf augustus weer zonder baan zit. In de twee jaar dat ik in de ziektewet zat, hebben we nooit rood gestaan. Dat leek ons een valkuil: onze inkomsten waren zo laag dat we dat niet meer zouden kunnen aanvullen.”

Jaap: „We vermijden leningen. Alleen voor de auto hebben we geleend. Dat vonden we al lastig.”

Freda: „De auto is mijn contact met de buitenwereld. Die heb ik echt nodig. Maar we gaan deze zomer voor de vierde keer op rij niet op vakantie. We willen onze reserves daar niet voor aanspreken. Die wil ik bewaren voor als de wasmachine stuk gaat. Ik ga niet op een wasbord wassen.”

Jaap: „Echt zorgen over onze financiën maken we ons niet. We leven in het moment.”

Freda: „Al vond ik het wel vervelend dat we vorig jaar niet konden bijdragen aan de bruiloft van onze dochter. Dat had ik leuk gevonden.”

Jaap: „Ik had daar minder last van.”

Freda: „Mij heeft het wel hoofdbrekens gekost. Ook omdat we allemaal nieuwe kleren moesten kopen.”