Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Het ongemak van een dik lijf en echte liefde

Mike & Mollyseizoen 123 afl. van 20 minuten€ 26,99

Dikke mensen zijn grappig. Als ze knorrig zijn, zijn ze grappig. En als ze met veel zelfspot hun fysiek analyseren, zijn ze grappig. Dat leerden we van de schaamteloze serie Roseanne, de moeder van alle dikkerds-sitcoms. Mike & Molly onderstreept de stelling.

Deze nieuwe sitcom neemt zijn dikkerds serieus – een goede bodem voor comedy. Voortdurend gaat het over het volslanke lijf van actrice Melissa McCarthy (Molly). Ook de kogelronde Billy Gardell (Mike) praat doorlopend over zijn gewicht, de trek die hij heeft en de pondjes die hij afvalt als hij flost. Bij zijn müsli droomt hij hardop over de 1,9 kilometer die hij verwijderd is van geglazuurde donuts.

De eerste helft van seizoen 1 gaat over de aftastende fase van de romance die opbloeit tussen lerares Molly en agent Mike. Ze ontmoeten elkaar bij een praatgroep voor overeaters – lekkerbekken met een gewichtsprobleem. Dat ze iemand ontmoeten die hen aantrekkelijk vindt, maakt ze schuchter als schoolkinderen. Dat is een belangrijke kwaliteit van deze serie: het ongemak van hun lijf en liefde werkt aandoenlijk.

De slimme Molly valt voor de gevatheid van de verder wat simpele agent. Dat onderlinge verschil vormt de basis van hun kleine onenigheden en onhandigheden als ze een relatie krijgen: Mike is gewend aan mannen en Molly is zijn maatje, maar ook een vrouw die verleid en gecharmeerd wil worden en die emotioneel complexer is.

Een sitcom staat of valt met de bijfiguren en die zijn voortreffelijk getypeerd. Mikes partner op de politiewagen is Carl, die zo zijn eigen sores heeft als eeuwige vrijgezel, wonend bij zijn strenge oma. Molly deelt het huis met haar moeder, die het er nog graag van neemt, en haar maffe zus Joyce, die even oliedom als losbandig is.

Joyce zegt dingen als: „Ik hou zo van de fase in een relatie dat je je op je gemak gaat voelen, en niemand nog een contactverbod heeft, of vraagt om een triootje met de schoonmaakster.” Haar moeder doet niet voor haar onder. Zo verdedigt ze haar minnaar Vince bij haar dochters met: „Hij is niet jullie vader, maar hij behandelt me als een koningin en je kunt walnoten pletten op zijn leuter.”

Het geeft Melissa McCarthy de kans uit afgrijzen te verstarren of vertwijfeld haar ogen ten hemel te slaan. Dat kan ze goed, stil tegenspel bieden.

McCarthy, vorig jaar stralend in de film Bridesmaids, is een comédienne die elke scène een eigen kleur kan geven. Billy Gardell is geen John Goodman (uit Roseanne), om iemand uit zijn gewichtsklasse te noemen, maar samen maken ze één van de leukste comedy’s van dit moment.

Ron Rijghard