Hamas bereid staakt-het-vuren te respecteren ‘als Israël dat ook doet’

Caption: A member of the Hamas security forces inspects the damage to a Hamas security building following an Israeli air strike in Gaza City, early Saturday, June 23, 2012. A Gaza health official reported that at least one militant was killed and more than a dozen wounded during Israeli air strikes Saturday on the Gaza Strip. The Israeli military says the airstrikes target Palestinian militants who have fired over 150 rockets at residential areas in southern Israel this week(AP Photo/Adel Hana)
Caption: A member of the Hamas security forces inspects the damage to a Hamas security building following an Israeli air strike in Gaza City, early Saturday, June 23, 2012. A Gaza health official reported that at least one militant was killed and more than a dozen wounded during Israeli air strikes Saturday on the Gaza Strip. The Israeli military says the airstrikes target Palestinian militants who have fired over 150 rockets at residential areas in southern Israel this week(AP Photo/Adel Hana) Een lid van de veiligheidstroepen van Hamas bekijkt de schade aan een gebouw na een luchtaanval van Israël in Gaza. Foto AP / Adel Hana

Hamas is bereid zich weer aan het deze week afgekondigde staakt-het-vuren te houden als “Israël dat ook doet”. Het geweld in de regio leek weer te escaleren na raketbeschietingen op Israël en nieuwe luchtaanvallen van het Israëlische leger in Gaza.

Hamas dreigde vanmiddag de eigen raketbeschietingen op Israël te hervatten. Waarschijnlijk is het staakt-het-vuren vanaf middernacht weer van kracht, meldt persbureau AFP.

Het geweld rond Gaza escaleerde maandagochtend toen een groep militanten die mogelijk uit Gaza kwam vanuit de Egyptische Sinaïwoestijn het zuiden van Israël wist binnen te dringen en een Israëlische arbeider doodschoot. Israël heeft sinds de val van president Mubarak, die hard optrad tegen moslimextremisten in de Sinaï, begin vorig jaar te maken met een grotere dreiging vanuit Egypte door de instabiele politieke situatie daar.

Na Israëlische vergeldingsacties in Gaza nam het aantal raketbeschietingen de afgelopen dagen sterk toe. Voor het eerst in maanden vuurde Hamas ook zelf weer raketten af op Israël. De raketbeschietingen vanuit Gaza waren de laatste tijd vooral het werk van radicale Palestijnse groepen als de Islamitische Jihad. Bij vergeldingsacties van Jeruzalem kwamen naar schatting in totaal vier Palestijnen om en raakten tientallen gewond.

De In Beeld van nrc.nl ging vandaag toevalligerwijs over Palestijnse stenengooiers. Bekijk hieronder de portretten: