Grote bende in stroomloze stad

Wat is een moderne samenleving zonder stroom? In Nieuwegein weten ze dat sinds donderdagavond. Geen trams, geen koeling, geen biljartfinale.

Nederland,Nieuwegein,22-06-2012 In Nieuwegein is een grote stroomstoring. Sinds kwart over negen gisteravond zitten 17.000 huizen zonder stroom.Ook de infrastructuur is beperkt doordat de trams eruit liggen en verkeerslichten niet werken. Bovendien is het voor veel winkeliers een gemiste dag.Donderdagavond zijn twee transformatorstations uitgevallen.De oorzaak is waarschijnlijk een blikseminslag, maar onderzoek moet dat nog uitwijzen. Netbeheerder Stedin voert nu reparatiewerkzaamheden uit. Op de plekken waar dit vandaag nog niet mogelijk is zet de netbeheerder noodaggregaten.Nederlands Kampioenschap biljart is geannuleerd,Foto Evelyne Jacq. Evelyne Jacq

Ryan Cheung, van restaurant Far East in Nieuwegein, heeft een probleem. Zijn bakplaten doen het niet. Net zomin als de koeling. Vis, vlees, paksoi – het meeste moet worden weggegooid. Zestig gasten hebben afgezegd. Dit gaat hem „duizenden” euro’s kosten. „Het is een grote bende.”

Nieuwegein was vrijdag totaal ontregeld door een stroomstoring. Donderdagavond sloeg de bliksem in twee transformatorhuisjes. Daardoor zaten 17.000 van de 23.000 huishoudens in de stad zonder elektriciteit. Vrijdagavond laat kregen de laatste 600 weer stroom.

In winkelcentrum Cityplaza is het stil. Er loopt veel politie rond, dat wel. De vitrines van taartenwinkel MultiVlaai zijn leeg. Eigenaresse Dascha van Dan telefoneert. Ze moet vijftig klanten afbellen. „Heeft u gehoord over de stroomstoring, mevrouw? Het spijt me ontzettend, maar we kunnen uw bestelling niet leveren.” Alle taarten zijn opgehaald door andere filialen. Geen koeling.

De stroomstoring heeft de stad grotendeels platgelegd. Trams rijden niet, verkeerslichten, bruggen en sluizen werken niet, een aantal flats mist water op de bovenste verdiepingen omdat de pompen het niet doen. Supermarkten moeten vleeswaren en verse groenten weggooien.

In evenementencomplex Merwestein zijn de zwemlessen afgelast en is het recreatiebad gesloten. De 250 biljarters die zich er die ochtend meldden voor de finale van de landelijke biljartcompetitie, konden onverrichter zake naar huis. Geen licht, geen verwarmde biljarts.

Op een persconferentie laat burgemeester Frans Backhuijs weten dat ‘kwetsbare instellingen’ als zieken- en bejaardenhuizen geen last hebben gehad van de storing, omdat zij sterke noodaggregaten in huis hebben. Particulieren die langer dan vier uur zonder stroom hebben gezeten, krijgen van Stedin automatisch ‘compensatie’, belooft directielid Henk Blom. Bedrijven moeten contact opnemen met hun verzekering.

Voor Cityplaza staat Dennis Jansen grijnzend achter een kinderwagen. Hij heeft een doos met een barbecue vast. Aan de kinderwagen hangt een gloednieuwe blauwe koelbox. De spullen stonden op de stoep van het winkelcentrum, geschonken door een bedrijf dat de inwoners van Nieuwegein wilde helpen.

Jansen vertelt dat hij zich eerder wel zorgen had gemaakt. Hij kon het eten voor zijn twee maanden oude dochtertje niet warm maken en ongekookt kraanwater mag ze niet hebben. Het ziekenhuis bood uitkomst. En nu hebben ze dus ook nog een barbecue en een koelbox gekregen. „Geweldig dat bij een ramp zo’n saamhorigheidsgevoel ontstaat”, zegt hij.

    • Enzo van Steenbergen