Griekse premier en minister van Financiën aan beterende hand

De nieuwe Griekse premier en minister van financiën, die beiden in het ziekenhuis zijn opgenomen, zijn volgens persbureau AP aan de beterende hand. De oogoperatie van premier Antonis Samaras zou zijn geslaagd en minister Vassilis Rapanos is “stabiel en knapt op”.

De Griekse premier Samaras en minister van Financiën Rapanos in betere tijden, afgelopen donderdag tijdens de eerste vergadering van het nieuwe kabinet. Foto AFP / Louisa Gouliamaki

De nieuwe Griekse premier en minister van Financiën, die beiden in het ziekenhuis zijn opgenomen, zijn volgens persbureau AP aan de beterende hand. De oogoperatie van premier Antonis Samaras zou zijn geslaagd en minister Vassilis Rapanos is “stabiel en knapt op”.

De kersverse premier Samaras was nog nauwelijks begonnen aan de Herculesklus om Griekenland uit het slop te trekken toen een routine-onderzoek gisteren uitwees dat zijn netvlies had losgelaten. Vandaag even na de middag slaagden de artsen erin dat te herstellen, meldde de publieke zender NET Radio. Samaras, wiens Nieuwe Democratie de parlementsverkiezingen van zondag won, was woensdag beëdigd als regeringsleider.

Ziekenhuis ‘erg tevreden’ over onderzoek naar minister

Minister van Financiën Rapanos wacht nog op die plechtigheid; die werd uitgesteld nadat hij gisteren met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht. De 65-jarige minister leed aan ernstige maagpijn, misselijkheid en duizelingen, zweette hevig en voelde zich slapjes.

Het ziekenhuis toonde zich vandaag “erg tevreden” over de uitslagen van de onderzoeken waaraan Rapanos werd onderworpen. Zijn toestand is stabiel en zou zienderogen verbeteren. Het ziekenhuis liet niet los wat de minister mankeert, en evenmin hoe lang hij nog het bed moet houden.

Griekse regering hoopt op uitstel voor terugdringen tekort

Zoals de afgelopen dagen al duidelijk was geworden, gaat de nieuwe Griekse regering proberen in Brussel minstens twee jaar uitstel te krijgen voor het terugbrengen van het begrotingstekort naar de Europese norm van drie procent. De afspraak was dat het Griekse tekort in 2014 weer op drie procent uitkomt. De nieuwe regering hoopt dus uitstel te krijgen tot minimaal 2016.

In een verklaring liet de regering-Samaras vanmiddag weten werk te zullen blijven maken van het op orde brengen van de staatsfinanciën, maar de lonen en pensioenen voorlopig wil ontzien. De regering wil wel de bureaucratie terugdringen en investeringen doen om de economie weer op gang te brengen.